Evenimentul Zilei > Social > Comisia Europeană achiziționează un nou tratament pentru COVID. Contractul a fost semnat
Comisia Europeană achiziționează un nou tratament pentru COVID. Contractul a fost semnat

Comisia Europeană achiziționează un nou tratament pentru COVID. Contractul a fost semnat

Comisia Europeană va pune la dispoziția cetățenilor săi un nou tratament împotirva COVID-19, pe bază de anticorpi monoclonali.

Autoritățile de la Bruxelles au semnat un contract-cadru de achiziții publice comune cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru acest tratament destinat pacienților cu coronavirus. Medicamentul este în curs de examinare la Agenția Europeană a Medicamentului, iar 18 state membre au fost de acord cu achiziționarea a până la 220 000 de tratamente.

„Peste 73% din populația adultă a UE este acum complet vaccinată, iar această rată va continua să crească. Dar vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să fie infectați și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm activitatea de prevenire a îmbolnăvirii cu ajutorul vaccinurilor și, în același timp, să ne asigurăm că o putem trata cu ajutorul terapiei.

Prin încheierea contractului de astăzi, finalizăm cea de-a treia achiziție și ne respectăm angajamentul asumat în cadrul Strategiei terapeutice a UE de a facilita accesul pacienților cu COVID-19 la medicamente de ultimă generație”, a anunțat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Comisia Europeană a încheiat mai multe contracte

Noul contract încheiat de Comisia Europeană vine după cel încheiat cu compania Roche pentru produsul REGN-COV2, o combinație de Casirivimab și Imdevimab, la 31 martie 2021 și cel cu Glaxo Smith Kline, de la 27 iulie 2021, pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology.

Produsul dezvoltat de Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab). Acesta este destinat tratamentului pacienților cu coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc ridicat de a dezvolta COVID-19 în formă gravă.

Anticorpii monoclonali imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Aceștia fuzionează cu proteina spike și blochează astfel atașarea virusului la celulele umane.

Statele membre UE au acces la tratament în funcție de nevoi

În temeiul contractului-cadru de achiziții publice comune încheiat cu Eli Lilly, statele membre pot achiziționa acest tratament combinat bamlanivimab și etesevimab dacă și când este necesar. Acest lucru va fi posibil după ce medicamentul va primi fie o autorizație de introducere pe piață condiționată la nivelul UE din partea Agenției Europene a Medicamentului, fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză.

Uniunea Europeană intenționează să dezvolte un portofoliu larg de produse terapeutice COVID-19. Măsura urmărește să pună la dispoziția pacienților mai multe medicamente.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: