Posibilitatea unui no deal Brexit este cât se poate de reală și Comisia Europeană pregătește măsuri speciale în vederea acestei ipoteze, care se vor materializa în 30 de acte de urgență pe care Parlamentul European trebuie să le adopte până la sfârșitul lunii martie.
Europarlamentarul liberal Adina Vălean a explicat, joi, care sunt cele 5 domenii grav afectate unde PE trebuie să intervină de urgență, printre care și sistemul de Sănătate.
În primul rând este vorba de situația cetățenilor Marii Britanii rezidenți în alte state europene: Comisia încurajează țările membre să oferă rezidență și servicii sociale acestora în speranța că se va acționa cu reciprocitate pentru cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie.
Alte măsuri privesc serviciile financiare, piața certificatelor pentru emisii de carbon și sprijinul financiar pentru granița Irlandei cu Irlanda de Nord.
Nu în ultimul rând se pregătesc măsuri care privesc transportul aerian între destinații din Marea Britanie și state ale Uniunii Europene. Zborurile vor fi restricționate pentru companiile britanice sau cele cu capital britanic, dar nu majoritar european, la destinații punct cu punct. Aceste restricții vor afecta atât orarele de zbor, cât și destinațiile deservite.
„În plus față de aceste măsuri, în calitatea mea de președinte al Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, am insistat asupra necesității de prevenire a problemelor de aprovizionare cu medicamente produse în Marea Britanie pentru a proteja pacienții din Uniunea Europeană care le utilizează. Un rol important cred că revine și statelor membre care beneficiază în piața națională de aceste medicamente și care trebuie să ia toate măsurile pentru a se asigura că pacienții nu au de suferit în cazul întreruperii furnizării acestor medicamente.” a declarat Adina Vălean, președinte al Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.
Agenția Europeană a Medicamentului identificase în prima jumătate a lui 2018 o listă de 108 medicamente ( pentru uz uman și veterinar) care aveau nevoie de relicențiere la vânzare pe piața europeană. Prin cooperarea cu companiile care le produc și comercializează, lista s-a redus la 39 de medicamente.
Implicațiile Brexitului în domeniul medical se extind și pentru activitățile de cercetare și inovare (adesea în proiecte comune cu statele UE sau finanțate cu fonduri europene), care vor fi oprite sau vor suferi întârzieri, astfel încât soluțiile potențial salvatoare pentru pacienți se vor materializa mai greu.
„Există proiecte de cercetare, mai ales în domeniul bolilor rare, care se derulează exclusiv în Marea Britanie, cu finanțări europene, care vor fi, cel mai probabil, oprite dacă avem un no deal Brexit, cu implicații majore pe termen lung și scurt. Cei afectați sunt, bineînțeles, pacienții care beneficiază de rezultatele acestor cercetări." spune Vălean