Editura Evenimentul si Capital

Comisia de politică externă a Senatului A SCHIMBAT proiectul în care Tăriceanu cerea explicații autorităților americane legat de declarația ambasadorului SUA la Chișinău

16-08/06-tariceanu-nd-3134-465x390
Autor: | | 10 Comentarii | 538 Vizualizari

Comisia de politică externă din Senat a schimbat conținutul proiectului în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu respingea ca neavenite declarația ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, și solicita explicații autorităților americane. Astfel, parlamentarii au mai îndulcit formularea anterioară a șefului Senatului.

"Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de instatisfacție de opinia publică din România. Susținem că aceste declarații nu pot și nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA și nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declarații nu pot impieta asupra voinței suverane a cetățenilor din cele două state privind viitorul comun în UE și nici asupra chestiunii identității naționale românești comună pe ambele maluri ale Prutului ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva. Integrarea europeana a R. Moldova reprezintă un punct cardinal al politicii externe a României", se arată în noua variantă a proiectului.

Proiectul în noua formă va fi votat, marți, în plenul Senatului.

Ce spunea proiectul lui Tăriceanu

La sfârșitul lui august Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis pentru informare grupurilor parlamentare și Comisiei de politică externă.

"Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România. Surprinderea este cauzată de faptul că afirmații precum: 'Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova....Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie și propriile provocări' vin din partea ambasadorului unei țări cu care România a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral și față de care ne-am manifestat fără excepție în mod loial și în spiritul respectului reciproc. Tematica abordată de domnul ambasador este una extrem de sensibilă pentru orice român, dar mai cu seamă extrem de dureroasă. Ea readuce în memorie tragediile și umilințele pe care le-au îndurat milioane de români din Basarabia, teritoriu românesc, în neagra perioadă a stalinismului și hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, când forța dreptului a fost înlocuită cu dreptul forței", menționa șeful Senatului în proiectul de Declarație.

Potrivit textului proiectului, "surprinderea opiniei publice românești este cu atât mai mare cu cât în decembrie 1989 Congresul Deputaților Poporului al URSS a acceptat și Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, iar în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, un fel de condamnare implicită a acestui act politic".

"În declarația sa, ambasadorul Pettit a specificat că spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezintă "desigur politica noastră", adică a Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profundă îngrijorare pentru viitor. Sigur că, din punctul de vedere al dreptului internațional, România a fost primul stat care a recunoscut și recunoaște în continuare fără rezerve statalitatea, suveranitatea și independența R. Moldova. Această stare de fapt nu va putea să împiedice vreodată libera manifestare a aspirațiilor majorității cetățenilor României și Republicii Moldova spre unire. Or, declarația ambasadorului american lasă să se înțeleagă foarte limpede că SUA nu este favorabilă și descurajează acum și în viitor revenirea Basarabiei la țara-mamă. SUA și-au câștigat în timp reputația de partener corect și loial în relațiile internaționale cu aliații săi, dar declarațiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite în relațiile bilaterale, ceea ce ar amplifica îngrijorarea noastră", se precizează în proiectul lui Tăriceanu.

În textul citat se amintește că, "după cel de-Al Doilea Război Mondial, părinții și bunicii noștri au trăit zeci de ani cu speranța că "vin americanii" și, odată cu venirea lor, România va ieși din sfera de influență a Uniunii Sovietice și se va reorienta spre valorile democrației și statului de drept".

Curs VALUTAR, 21 mai! Surpriza COLOSALA la casele de schimb! Ce se intampla cu EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI