Comisia de la Veneția îi este ostilă, liberalii îi vor capul. Tudorel Toader dă mesaje în rafală

După plenul de vineri, Comisia de la Veneția a publicat un aviz referitor la România, în care erau prezentate succint observațiile legate de modifi cările aduse legilor Justiției și Codului penal și Codului de procedură penală.

Ieri, Comisia a publicat pe site un raport amplu, care reprezintă poziția oficială și recomandările pe care le fac experții instituției europene. În cele 36 de pagini, Comisia critică modificările din legile Justiției și atrage atenția că reforma Codului penal și Codului de procedură penală, deși necesară pentru a implementa decizii ale Curţii Constituţionale şi directive ale UE relevante, precum şi pentru a remedia deficienţele observate în trecut în aplicarea actualelor prevederi ale legislaţiei penale, nu s-a realizat corespunzător.

 

Graba strică treaba

Comisia de la Veneția susține că lucrările în Comisia specială pentru legile Justiției nu s-au desfășurat suficient de transparent, iar dezbaterea celor peste 300 de amendamente a trecut repede și de Parlament. „Au existat schimbări frecvente în texte, făcând aproape imposibile o consultare semnificativă cu experţii şi cu practicienii şi o discuţie semnificativă în cadrul societăţii”, se arată în raportul Comisiei.

 

Lipsa dialogului

Experții susțin că modificările nu au urmat unui proces amplu de dezbatere cu societatea civilă și cu specialiștii din domeniu. „Evaluarea în detaliu a impactului a numeroaselor amendamente ar fi fost nu doar recomandabilă, ci chiar necesară. Nici opinia publică şi nici opoziţia nu au fost suficient informate despre acest proces. De fapt, nu a existat un dialog suficient cu societatea civilă, organizaţiile profesionale, partidele de opoziţie şi unii jucători instituţionali”, mai notează Comisia de la Veneţia.

 

Anchetele în curs afectează dreptul la informare

În ceea ce priveşte Codul de procedură penală, Comisia recomandă autorităţilor române să examineze modificările în ansamblul lor și să se axeze, în particular, pe câteva aspecte: comunicarea referitoare la anchetele penale în desfăşurare, începerea unei anchete penale, limitele în privința probelor şi incapacitatea de a folosi anumite forme de violenţă şi dreptul de a fi informat despre şi de a participa la toate actele de acuzare. Referitor la comunicarea legată de anchetele în curs, experții susțin că modificările afectează dreptul la informare. „O parte dintre noile recomndări ar putea fi excesive și să afecteze dreptul publicului de a fi informat și protejat de criminalitate”, se mai notează în raport.

 

Reconsiderarea prevederilor referitoare la corupție

Cu privire la Codul penal, Comisia de la Veneţia le recomandă autorităţilor române să reconsidere şi să amendeze prevederile care fac referire la fapte legate de corupţie, în special mita, traficul de influenţă, deturnarea de fonduri şi abuzul în serviciu. Experții mai recomandă amendarea unor prevederi generale, precum cele privitoare la statutul restricţiilor, mărturia mincinoasă şi compromiterea intereselor justiţiei, precum și prevederile referitoare la măsurile de confiscare extinsă, definiţia funcţionarului public şi pedepse auxiliare, pentru a le aduce în concordanţă cu obligaţiile internaţionale ale ţării.

 

Ministrul Justiției, ultimatum pe Facebook

Tudorel Toader a participat, vineri, la sedinta Comisiei de la Venetia, in calitate de membru, alături de Florin Iordache, președintele Comisiei Speciale pentru amendarea Legilor Justitiei. Ieri, în timp ce opinia publică vorbea despre raportul devastator al Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției posta mesaje pe Facebook, apoi le ștergea. Deși se afla în concediu, Toader scria mesaje despre Ordonanța din Justiție și despre raportul Comisiei de la Veneția, iar la finalul lor transmitea: „mesajul va fi șters peste o oră”. Spre seară, Tudorel Toader a postat un nou mesaj, „răspuns pentru cei care nu pot să înțeleagă mecanismele statului de drept: ......pauză de documentare!”, dar a anunțat că acesta va fi șters peste o zi.

 

Comisia Europeană reacționează

Comisia Europeană a transmis, ieri, Guvernului român să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi a anunțat că va prezenta propria sa analiză în următorul raport în privința Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe 13 noiembrie.

 

Între remaniere și moțiuni

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că formațiunea pe care o conduce va participa la consultările de la Cotroceni cerute de președintele Klaus Iohannis. Liderul liberal a spus că el a anunțat că participă înainte ca Iohannis să anunțe convocarea deoarece știa că raportul Comisiei de la Veneția va fi devastator.

Orban a mai spus că liberalii cer covocarea premierului Viorica Dăncilă în Parlament și cer demisia ministrului Tudorel Toader. „Oricum vrea Dragnea să-l remanieze. El este principalul vinovat de dezastrul din Justiție. Pe lângă ce îi cere PSD are și agenda lui”, a afirmat președintele PNL. Acesta a adăugat că la ședința Biroului Executiv de luni liberalii au decis să se coalizeze cu USR împotriva lui Tudorel Toader și să depună împreună o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției. „Am văzut că un partid partener din opoziţie doreşte să iniţieze de asemenea moţiune împotriva lui Tudorel Toader şi am luat decizia să nu depunem două moţiuni, ci să depunem o singură moţiune în care să punem cap la cap temeiurile care stau la baza moţiunii atât din partea PNL cât şi din partea USR. L-am desemnat pe preşedintekle Comisiei juridice să lucreze împreunpă cu colegii de la USR”, a declarat Orban.