Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 cere CSM să RESPINGĂ solicitările Parchetului General

Comisia specială de anchetă a Senatului si Camerei Deputaților privind alegerile prezidențiale din 2009 a înaintat azi CSM o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General.

„Domnul Procuror General Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei şi a emis două postări pe Facebook şi un comunicat al PICCJ din care am aflat că a solicitat CSM: a) să-şi  exercite rolul de garant al independenţei justiţiei; b) să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească; c) să îi fie clarificat „dacă poate fi trimis comisiei parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD, Oana Florea, afirmă că această comisie „nu a încălcat independenţa procurorilor” prin solicitarea de documente şi spune că „nu există un conflict juridic de natură constituţională, în sensul celor arătate de domnul procuror general, deoarece comisia parlamentară a acţionat în limitele prerogativelor constituţionale, nu şi-a arogat drepturi şi competenţe ale autorităţii judecătoreşti şi nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa”.

„CSM nu are în atribuţii interpretarea normelor legale, acestea fiind atribuţia Parlamentului, conform art.69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative”, se mai arată în comunicat.

Oana Florea precizează că, din acest motiv, cere CSM să respingă solicitările lui Augustin Lazăr.

„Considerăm că refuzul domnului Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă documentele solicitate poate fi interpretat ca o exercitare a funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”, se mai arată în comunicat.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui CSM, Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării CCR privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a solicitat în 11 iulie Parchetului instanţei supreme dosarul deschis şi clasat.

Trei zile mai târziu, Parchetul instanţei supreme a anunţat Comisia parlamentară de anchetă că nu poate da curs solicitării acesteia de a-i fi transmis în copie dosarul referitor la scrutin, invocând prevederi constituţionale, decizii ale CCR, dar şi faptul că activitatea unei comisii de anchetă parlamentară şi o anchetă judiciară nu pot interfera. Parchetul a invocat şi decizii ale Curţii Constituţionale, conform cărora „în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice - chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de proba necesare activităţii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia”.

Jurnalistul Dan Adronic a dezvăluit, în serialul „Noi suntem statul”, că în seara alegerilor din 2009, i-a întâlnit, acasă la Gabriel Oprea, pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.