Premierul Victor Ponta a declarat că dacă mâine, CCR va decide că referendumul este invalid, atunci Guvernul va respecta această decizie. Totuşi, faţă de alte declaraţii de acelaşi gen, Ponta a introdus o nuanţă: va respecta decizia numai dacă aceasta va fi luată cu majoritatea de 6:3.
"Dacă mâine, cu votul a şase judecători, se va decide că referendumul e invalid, e evident că vom respecta această decizie. (...) Nu speculăm, o să avem comunicarea Curţii Constituţionale. Este şase la trei pentru invalidare? Sigur, se întruneşte Parlamentul, se citeşte decizia, şi se publică în Monitorul Oficial'', a precizat Ponta. Premierul îşi rezervă astfel o portiţă pentru cazul în care CCR nu va întruni majoritatea cerută. În mediile juridice se desfăşoară de câteva săptămâni o discuţie pe tema cvorumului necesar pentru validarea sau invalidarea referendumului. O interpretare ar fi că orice decizie pe această temă poate fi luată numai cu majoritate de două treimi, adică de măcar şase voturi pentru. O alta spune că, dacă validarea referendumului nu întruneşte măcar şase voturi pentru, acesta este automat invalidat. Declaraţiile lui Ponta indică faptul că, în această ultimă eventualitate, USL poate decide să nu respecte verdictul Curţii, contestându-i legalitatea. Guvernul trimite CCR date pe care aceasta nu le-a cerut Premierul Victor Ponta a mai declarat că, în cursul acestei zile, Guvernul va transmite CCR toate datele pe care le-au solicitat de la administraţiile locale. În plus, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 se reuneşte azi, de la ora 13.00, la sediul MAI. "În cursul zilei de luni, MAI şi MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat de la administraţiille locale şi vom transmite către CCR exact ce ne-a cerut CCR. Sunt cifre bazate strict pe documente şi cum ne-a cerut CCR, vom pune la dispoziţie aceste cifre. În rest, CCR va stabili ce va lua în considerare. Pot să vă garantez că aceste cifre nu sunt nici inventate, nici calculate. Sunt cifre calculate pe baza documentelor", a declarat premierul Ponta. De fapt, Curtea nu a cerut Guvernului nicio evidenţă cu privire la persoanele cărora le-au expirat buletinele şi nici o reactualizare a listelor electorale. CCR a solicitat să i se transmită doar listele electorale permanente după care s-a votat le referendumul din 29 iulie şi o evidenţă a românilor aflaţi în străinătate. Premierul a mai declarat că fostul şef al Guvernului, Emil Boc, a dat în 2009 o ordonanţă prin care românii care au domiciliul în străinătate nu figurează pe listele permanente de vot, adăugând că actualizarea listelor se face, conform legii, de către primari.
Ponta pasează răspunderea către primari "Continui să susţin şi pentru oamenii cu mai puţină pregătire şi pentru cei cu mai multă pregătire, de la care am mai multe aşteptări - actualizarea listelor, conform legii, se face de către primari, nu se face de către alte instituţii. Doi - nu scoate nimeni de pe listă cetăţeni cu domiciliul în străinătate, pentru simplul motiv că în baza Ordonanţei date de guvernul Boc - dl. Boc habar n-are ce ordonanţă a dat - dar a dat în 2009 o ordonanţă foarte clară care a spus "cetăţenii români cu domiciliul în străinătate nu sunt pe listele de vot permanente". Acum, faptul că ei nu ştiu ce legi au adoptat, nu este un lucru imputabil nouă", a mai spus Victor Ponta. Lucrările Comisiei pentru Recensământul din 2011 ce se va reuni azi vor fi conduse de Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, care este şi preşedintele Comisiei. Datele actualizate privind listele de vot vor fi prezentate azi Guvernului. În jurul orei 10.00, Mircea Duşa a precizat că listele sunt deja pregătite. Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat duminică, la sediul MAI, că au fost primite toate datele cerute administraţiilor locale şi că sunt modificări majore în listele electorale permanente care ar putea ''răsturna'' situaţia. Întrebat de un jurnalist dacă rezultatele acestor demersuri pot răsturna situaţia de la Curtea Constituţională, ministrul delegat al Administraţiei a răspuns: "Da". Radu Stroe a mai spus că, în cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o lună, două, ci de doi, cinci sau şapte ani". CITIŢI ŞI:
- Duşa, prudent: Nu-mi permit să fac aprecieri legat de ce va face Curtea
- PDL: "Grupuri infracţionale organizate acţionează la Externe şi Interne pentru reducerea numărului de alegători cu 2 milioane"
- RADU STROE: "Au venit peste 65% din datele din teritoriu legate de listele electorale. VA FI INTERESANT!"