Comisarul Mureșan a transformat Poliția în mafie personală (III). Inconștiență: Au mușamalizat accidentul unei fetițe de 8 ani

Cei trei ofițeri superiori, care conduceau Poliția din Bistrița Năsăud, au fost suspendați din funcții după arestare. Ancheta procurorilor DNA dezvăluie noi abuzuri făcute de aceștia.

Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor legate de mafia instaurată la IPJ Bistrița Năsăud. Este vorba de cazul celor trei polițiști -Ioan –Ovidiu Mureșan (inspectorul șef al Poliției Bistrița-Năsăud), Roberto Hasnăș (șeful Serviciului Rutier) și Leon Cloșcă (șeful Poliției Năsăud) - acuzați de corupție și arestați pentru 30 de zile.

Acuzațiile

Potrivit DNA, aceștia au mușamalizat grosolan un accident produs de un polițist beat, în care a fost rănită grav o fetiță de opt ani. În dosar, toate discuțiile purtate de ofițeri sunt codate în termeni „meteorologici”. De exemplu, în data de 4 noiembrie 2014, șeful de post din comuna Dumitra, agentul șef Leon Fetti, a comis un grav accident de circulație, fiind sub influența băuturilor alcoolice. În urma acestui accident, o fetiță de opt ani a fost grav rănită, avea fracturi în zona capului și a feței. Asta nu a contat pentru Cloșcă, care a mușamalizat accidentul.

Procurorii DNA susțin că acesta nu a raportat accidentul, deși starea de sănătate a micuței s-a agravat și a fost transferată cu un elicopter SMURD la Cluj. „Cloșcă Leon (foto dreapta) a ținut legătura în mod permanent cu șeful Secției 6 de Poliție Rurală Năsăud, inspectorul principal Ilie Câmpan, convenind cu acesta să nu raporteze accidentul, să nu întocmească acte de constatare și să nu întreprindă niciun fel de cercetari”, arată DNA. În aceeași seară, la ora 20.29, procurorii DNA au interceptat o discuție telefonică purtată de cei doi polițiști, în care folosesc codul „meteorologic”.

Ca la meteo

„Îi vreme bună pe aici ... da, vreme bună, nu ne-o sesizat niciun nor c-a ploua, îi OK”, spunea Cloșcă. Câmpan îi răspundea tot cifrat: „Foarte bine, foarte bine. Că ... am înțeles și eu că se încălzește vremea și ... se face ... se face timp frumos”. De producerea acestui accident a aflat comisarul șef Mureșan, care nu a luat nicio măsură. „Mureșan l-a trimis pe comisarul șef Isopescu Petrică, de la Inspecția Internă, să verifice neoficial evenimentele produse. Nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidențele Poliției Bistrița nu este înregistrat niciun eveniment rutier și nu este efectuată nicio anchetă oficială”, se mai arată în dosarul DNA.

La ordinele șefului de județ

Prietenia dintre Mureșan și Hasnăș cu politicieni locali de la PNL și PSD, dar cu influență la „centru”, a fost totală. În data de 29 octombrie 2014, comisarul Hasnăș l-a trimis pe agentul Dan Grigore Huciu să îl „purifice” pe șoferul unui camion, care vorbise urât cu președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Radu Moldovan. Ordinul a fost unul abuziv deoarece șoferul respectiv nu a greșit cu nimic. Ulterior „controlului”, agentul Huciu i-a raportat lui Hasnăș că l-a învățat minte pe respectivul șofer: „no șefu, l-am oprit, l-am cătat și-n chiloți”. Radu Moldovan a declarat că nu știe despre ce este vorba în legatura cu susținerile procurorilor DNA.

Șpaga: cadouri, armă de vânătoare și o mașină

Procurorii susțin că Mureșan i-a mutat din funcții pe câțiva polițiști incomozi, la solicitarea omului de afaceri Traian Larionesi și a primarului comunei Lechința, Romeo Florian. Pe data de 21 iunie 2014, Mureșan a fost sunat de Larionesi, care i-a cerut să intervină energic pentru prinderea unor presupuși braconieri.

Afaceristul este proprietarul a patru fonduri de vânătoare și deține mai multe societăți forestiere. În prima fază, inspectorul șef s-a arătat dispus să pună la dispoziția lui Larionesi două patrule de polițiști. În fața protestului omului de afaceri care i-a spus la telefon „nu-i suficient dacă nu punem mâna pe ei,” Mureșan a plecat în urmărirea presupușilor braconieri.

„S-a deplasat personal în urmărirea presupușilor braconieri, utilizând un autovehicul privat trimis de Larionesi Traian. A acceptat dorința lui Larionesi Traian de a trimite patru mașini de poliție și pe direcțiile indicate de omul de afaceri”, arată procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, Larionesi i-a oferit lui Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându- i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 de lei.

De asemenea, omul de afaceri i-a dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa Năsăud un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele soţiei ofiţerului, Lenuţa Mureșan.

Averile polițiștilor

Ovidiu Mureșan

Comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, fostul șef al Poliției Județene Bistrița-Năsăud, este un polițist înstărit.

● Are un teren travilan de 300 de metri pătrați la Bistrița, obtinut prin donație.

● O casă de 280 de metri pătrați.

● 2 BMW-uri- 320 (din 2008) și X3 (din 2011) și Toyota RAV 4 (an de fabricatie 1996). În 2011, el s-a împrumutat de la o bancă cu suma de 87.000 de lei, pe care trebuie să o ramburseze până în 2018. În 2013, comisarul șef Ioan- Ovidiu Mureșan a avut un venit de 79.934 de lei, iar soția sa de 63.903 de lei.

Anton Cloșcă

Leon -Anton Closca, șeful Poliției Năsăud, deține:

● 2 terenuri în intravilan: unul de 7.000 de metri pătrați, în comuna Dumitra, și unul de 1.200 de metri pătrați, în comuna Ilva Mică.

● Un teren agricol de 7.200 de metri pătrați în satul Tarpiu.

● Trei case - 2 în comuna Salva: de 81, respectiv 110 metri pătrați, și una în comuna Ilva Mică, având suprafața de 115 metri pătrați, cumpărată în 2014.

● 2 mașini: un Volkswagen Passat (din 2003) și un Opel Frontera (din 1994). Șeful Poliției Năsăud a câștigat, în 2013, suma de 50.593 lei din salariu.

Emil Hasnăș

Comisarul șef Roberto Hasnăș (foto dreapta), șeful Poliției Rutiere, deține:

● un teren agricol de 1,3 hectare în comuna Livezile.

● două suprafețe de teren extravilan de 0,20 hectare într-o zona rezidențială a Bistriței.

● 0,06 hectare în zona de agrement de la Piatra Fântânele, unde are și o casă de vacanță de 100 de metri pătrați.

● un teren intravilan la Bistrița, de 0,10 hectare, și o casă de 200 de metri pătrați.

● 2 mașini: Renault Velsatis (din 2003) și Mercedes Benz (din 2008). În 2013, Hasnăș a avut venituri numai din salariu, în total 80.734 de lei, iar soția sa de 39.058 de lei.

„Doi ș-un sfert”, învinsă de corupția din Bistrița

Poliţiştii din Bistriţa au încheiat toate socotelile cu Ministerul de Interne, după ce ani buni nimeni nu le-a raportat abuzurile. Noul șef al Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud a fost numit chestorul Marius Linul.

Nimeni, nici chiar ofiţerii SIPI, „Doi ş-un sfertul” local, nu au lăsat să se vadă şpăgile sau cadourile fabuloase primite de şefii Poliţiei. Timid, prin luna mai, zeci de note informative de la Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) au luat drumul DNA.

Motivul este simplu, susțin surse judiciare. Despre corupția din Bistrița se știa de foarte mult timp, informări s-au făcut, dar controalele de la SIPI nu dădeau nici un rezultat negativ. „O mână a spălat pe alta, mai ales că era vorba despre ofiţeri cu funcţii de conducere”, susţin aceleaşi surse, care confirmă astfel dezvăluirile „Evenimentului zilei” de luni.

Dosarul a început să se contureze, iar discuţiile şefilor din Poliţie au trebuit probate. S-au adunat zeci de probe. Luni de zile, ofiţerii DIPI au lucrat la anchetă cu procurorii DNA, iar ancheta începută de primii a fost suspendată. Anchetatorii susțin ca au date conform cărora afaceriștii locali ar fi dat mai multe cadouri lui Mureşan și Hasnăș.

În plus, Cloșcă era implicat în activitatea unei păstrăvării din localitatea Ilva Mică și a unei păstrăvării din localitatea Parva, împreună cu omul de afaceri Ioan Oprea, zis „Păcală”. El se ocupa de recoltarea și comercializarea peștelui, activitate incompatibilă cu statutul de polițist.