Alexandru Mureșan, fostul adjunct al șefului IPJ Cluj, a ieșit la pensie, imediat ce a primit doi ani și zece luni de închisoare pentru fals. El a vrut să-și înduioșeze colegii printr-o scrisoare lacrimogenă.
În urmă cu trei ani, comisarul șef Alexandru Mureșan era mare și tare. Construia împreună cu soția lui, Melinda Mureșan, blocuri de locuințe sau cumpăra terenuri a căror valoare de piață era de peste un milion de euro. În doar trei ani, comisarul a trecut de la extaz la agonie. Averea s-a risipit în vânt, procesele cu care soția lui a făcut afaceri sunt multe, iar sumele discutate sunt și ele considerabile.
În 2013, comisarul Mureșan era adjunct al șefului IPJ Cluj și a fost trimis în judecată de către procurorii clujeni pentru fals, fiind acuzat că și-a falsificat adeverințele de venit de la Poliția Română pentru a înșela BRD.
Totul a fost conceput, susțin procurorii, pentru a obține un credit de aproape 300.000 de euro, în condițiile în care Mureșan nu se califica pentru un credit atât de mare, deoarece venitul lui era considerat unul modest. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la doi ani și zece luni cu executare, sentința fiind atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mesajul de adio al unui polițist penal
De la 1 martie 2015, polițistul milionar de pe vremuri a ieșit la pensie, după 27 de ani de muncă. Colegii lui spun că pensia lui Mureșan va fi de aproape 4.000 de lei, adică mai mare ca salariul pe care l-a primit în ultimul an, când a fost pus la dispoziție. Înainte de a pleca, le-a trimis tuturor angajaților un mail care conține o scrisoare de rămas bun. Încă de la început, comisarul Mureșan, poreclit de subordonați „Max”, începe patetic: „În urmă cu 27 de ani am trăit un moment de răscruce al vieții mele, atunci când destinul mi-a hărăzit aleg profesia de polițist, una dintre cele mai nobile misiuni pe care viața ți-o poate oferi, pusă întru totul în slujba oamenilor”.
După introducere, „Max” Mureșan, care niciodată nu și-a declarat averea la nivelul real al ei, le spune foștilor colegi că nu de puține ori „riscându-mi viața și sănătatea, ca fiecare dintre voi, în slujba misiunii de apărător al liniștii și siguranței cetății, a cetățenilor și a drepturilor acestora”. La un moment dat, în scrisoarea de rămas bun, Mureșan vorbește și despre greșeli. „Viața m-a și pedepsit acolo unde și când am greșit, dar am trecut cu demnitate peste aceste încercări și le mulțumesc tuturor celor care au crezut în continuare în mine și m-au ajutat să devin mai drept, mai bun și mai puternic. (....) Fiindcă am fost și voi rămâne polițist”. Scrisoarea, spun colegii, a stârnit multe râsete.