Comisarul Aurelian Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ, s-a lansat în afaceri imobiliare la Iaşi cu ajutorul soţilor Dorin şi Norina Forna, familia care a reuşit în 2006 să-l bage în arest pe prefectul Radu Prisăcaru, sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la luare de mită.
Clădirea de birouri de pe strada Tăietoarei nr. 24 bis, amplasată pe terenul lui Aurelian Şoric, a fost ridicată cu aportul financiar al soţilor Forna însă parteneriatul a fost ţinut secret. În urmă cu doi ani, Aurelian Şoric a obţinut autorizaţia de construcţie şi, deşi clădirea a fost finalizată încă de anul trecut, nu a fost intabulată nici până în prezent. Şoric şi soţii Forna au preferat atunci să semneze doar un contract de cesiune cu titlu oneros. Prin acest act, autentificat la BNP Necula pe 9 februarie 2009, jumătate din proprietatea lui Şoric a fost cesionată soţilor Forna. Părţile nu au fost nevoite astfel să facă publică afacerea imobiliară în declaraţia lor de avere, acest lucru nefiind obligatoriu înainte de intabularea clădirii. După izbucnirea scandalului de la Interne şi după ce ANI a anunţat că-i va verifica averea, comisarul Aurelian Şoric şi soţii Forna au predat cheile clădirii din Iaşi lui Adi Tilici, animator în cluburi, care s-a grăbit să se mute şi să înceapă lucrările de amenajare interioară. Închirierea s-a făcut "pe încredere", nefiind posibilă în acte înainte de intabulare. În ziua în care a demisionat, fiind chestionat despre situaţia juridică a imobilului de la Iaşi, Aurelian Şoric a susţinut că nu a investit vreun ban în clădire. Poliţistul s-a rezumat la a spune că investiţia nu este a sa, iar el doar a pus la dispoziţie terenul, fără să divulge numele asociaţilor săi sau al chiriaşului. "Am cedat dreptul de proprietate şi dreptul asupra autorizaţiei de construcţie unui partener care a investit în clădire. După intabulare vom fi amândoi proprietari, jumătate şi jumătate. Destinaţia imobilului nu mă interesează, se închiriază", ne-a declarat Aurelian Şoric.
Igaş, solicitat să verifice afacerea Şoric - Forna
Dornic să plătească o poliţă soţilor Forna, cei care l-au denunţat în anul 2006 pentru luare de mită, Radu Prisăcaru, prefectul suspendat al Iaşiului, a cerut ministrului Traian Igaş să verifice afacerea Şoric - Forna. "Am solicitat ministrului Igaş să aprobe verificarea prin Corpul de Contol al MAI a activităţilor economice din Iaşi ale numitului Şoric Aurelian, fostul şef al Poliţiei Neamţ. Am solicitat si verificarea implicării domnului Şoric, dacă aceasta există, în anchetele ce m-au privit precum şi în dosarele numitului Forna Dorin. Există zvonuri cum că investiţia făcută de familia Forna ar fi de fapt o recompensă a unor servicii făcute de domnul Şoric. Am cerut verificarea acestor zvonuri", a declarat Radu Prisăcaru. În replică, Aurelian Şoric declară: "Nu am nicio legătură cu dosarul domnului Radu Prisăcaru, nu am lucrat în acest dosar, nici nu aş fi avut cum, dosarul lui a început în august 2006 iar eu eram la conducerea IPJ Neamţ din iunie 2006". Partenerii de afaceri ai lui Şoric se arată sensibil deranjaţi de insinuările lui Radu Prisăcaru. "Nu are nicio importanţă şi valoare acest demers al domnului Radu Prisăcaru. Degeaba această investigaţie, nu are ce găsi. Investiţia nu are nicio intersecţie cu dumnealui, este o investiţie care nu are legătură cu nimic, nici cu dumnealui nici cu presa. În ceea ce priveşte clădirea, ea nu are încă nicio destinaţie, nu este închiriată", a declarat scurt Norina Consuela Forna.
Dosarul prefectului suspendat
Dosarul care i-a adus lui Radu Prisăcaru arestarea în 2006 a pornit de la un denunţ făcut de Dorin Forna la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie Iaşi, fiind ulterior preluat de DNA. Ca o coincidenţă, în acea perioadă şef la DGA Iaşi era Florin Ungureanu, bun prieten şi fost coleg al lui Aurelian Şoric, soţul Geaninei Carmen Ungureanu, secretară şefă la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, instituţie în care Dorin Forna (denunţător în dosarul "Mită la prefect" - n.r.) a ocupat în perioada 1998 - 2004 funcţia de director general administrativ. Norina Consuela Forna, martor şi ea în dosarul "Mită la prefect", ocupă la UMF Iaşi funcţia de decan a Facultăţii de Medicină Dentară. Dorin Forna a renunţat în anul 2004 la mediul academic şi s-a lansat în afaceri din postura de director al Domenia Credit IFN SA Sucursala Iaşi. Urmează o nouă coincidenţă - în 2007 Forna se intersectează din nou cu familia Ungureanu, căreia Domenia Credit îi aprobă un credit de 40.000 de euro, întins pe 30 de ani, din care Florin Ungureanu achită un BMW preluat în leasing în anul 2006 şi refinanţează un alt credit. Iubitor de maşini de lux, Florin Ungureanu cumpără în luna septembrie a acestui an şi de la Aurelian Şoric un BMW în valoare de 51.000 de euro. În dosarul "Mită la prefect" poate fi sesizată şi o altă coincidenţă. Cauza a fost preluată şi instrumentată de DNA, iar în vara anului 2006 Tiberiu Prisăcariu, ofiţer la DNA Iaşi, şi soţia sa, Cornelia Prisăcariu, şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, şi-au petrecut concediul în Rhodos în compania soţilor Dorin şi Norina Forna. În timpul procesului său, la Curtea de Apel Iaşi, Radu Prisăcaru a evidenţiat legătura de prietenie dintre soţii Forna şi familia Prisăcariu. Prefectul suspendat a susţinut public că dosarul său este o "făcătură", rezultatul unui troc făcut între Dorin Forna şi anchetatorii DNA care ar fi ţinut la secret dosarele pe care le instrumentau pe numele acestuia, dosare legate de activitatea lui Dorin Forna ca director administrativ la UMF Iaşi.
Legături cu prefectul interimar al Iaşiului
Pe 5 februarie 2010 soţii Forna au câştigat la CEDO procesul în care reclamau că, în pofida faptului că au hotărâri judecătoreşti favorabile, nu au fost puşi în posesia terenului din Miroslava, teren care face şi obiectul dosarului "Mită la prefect". Imediat după decizia definitivă şi irevocabilă a CEDO, prefectul interimar Dragomir Tomaseschi a semnat titlul de proprietate al familiei Forna, deşi cinci hectare din acel teren se suprapun unei retrocedări anterioare efectuată pentru familia Scully Logotethy. Prefectul a cerut anularea hotărârilor date pentru cele cinci hectare, motivând că au fost acordate abuziv. Deşi a declarat că nu este părtinitor, prefectul interimar al Iaşiului, Dragomir Tomaseschi, a omis atunci să menţioneze că are legături mai vechi cu familia Forna, una dintre ele fiind aceea că a luat în anul 2007 un împrumut de 40.000 de euro de la "Domenia Credit" IFN Iaşi, instituţie condusă de Dorin Forna.