Comandantul suprem al NATO: “Riscul unui atentat islamist rămâne ridicat”. Trăim oare liniștea dinaintea furtunii? Istoria altfel decât o înveți la școală

Comandantul suprem al NATO: “Riscul unui atentat islamist rămâne ridicat”. Trăim oare liniștea dinaintea furtunii? Istoria altfel decât o înveți la școală

Declarațiile generalul cu patru stele Curtis Scaparrotti, șeful Comandamentului European al armatei SUA (EUCOM) și comandantul suprem al NATO despre amenințarea rusească în Ucraina au făcut senzație în presa internațională.

Mass media a uitat să atingă însă și al doilea subiect abordat de Scaparrotti. .”Pe lângă amenințarea din partea Rusiei, riscul unui atac islamist în Europa rămâne ridicat, în ciuda unei scăderi a numărului de victime ale terorismului în 2018. Extremiștii violenți reprezintă o amenințare clară și actuală pentru cetățenii și infrastructura Europei.”.

Nu e prima oară când oficialii americani avertizează că organizația teroristă Statul Islamic rămâne o amenințare serioasă, chiar dacă a fost învinsă în Siria și Irak. Acum, cele mai mari îngrijorări sunt legate de combatanții care se întorc în Europa după ce au acumulat o experiență militară importantă luptând pentru ISIS sau alte grupuri teroriste. Statisticile date publicității în ultima vreme arată un recul serios al terorismului islamic.

Cel mai recent raport dedicat terorismului (indicele global al terorismului), care este elaborat de Institutul pentru Economie și Pace, arătă că decesele produse de atacuri teroriste în Europa au scăzut cu 75%, de la 827 în 2016 la 204 în 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, "datele preliminare pentru 2018 sugerează că această tendință va continua, întrucât din ianuarie 2018 și până în octombrie 2018 au fost înregistrate numai 10 decese în Europa de Vest din ianuarie până în octombrie 2018". Raportul susține că această scădere a atacurilor se datorează dispariției aproape complete a statului creat de ISIS în Siria și Irak.

Cu toate astea, nu numai militarii americani sunt de părere că ar putea fi vorba de acalmia dinaintea furtunii și că luptătorii islamiști care se întorc de pe câmpul de luptă ar putea să aducă războiul în Europa. Citând un studiu din iulie 2018 al Centrului Internațional pentru Studiul Rdicalizării, BBC susține că 7252 de persoane din Europa de Est și 5.904 din Europa de Vest au călătorit în Irak și Siria pentru a se alătura grupurilor teroriste, în special ISIS.

Mai mult, citând surse din cadrul coaliției conduse de americani, postul britanic susține că din totalul de 41.490 de persoane (din 80 de țări) care s-au alăturat grupului terorist islamic, cei mai mulți sunt morți sau prizonieri. Oficial, însă, coaliția a refuzat să speculeze asupra numărului specific de decese ale luptătorilor străini.

Potrivit Centrului Internațional pentru Studiul Radicalizării (ICSR), 1.765 de jihadiști s-au întors în Europa de Vest și 784 în Europa de Est începând cu iunie 2018. Și în Rusia pericolul întoarcerii luptătorilor din Caucaz provoacă îngrijorare. Mai ales că, potrivit Grupului Soufan, Federația Rusă se află pe locul trei (după Tunisia și Arabia Saudită) ca număr de islamiști plecați să lupte pentru Statul Islamic.