Columbia anunță sfârșitul epidemiei Zika! Au avut aproape 100.000 de cazuri de infectare

Columbia anunță sfârșitul epidemiei Zika! Au avut aproape 100.000 de cazuri de infectare

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, pe lista statelor care prezintă riscuri de infectare cu virusul ucigaș Zika se află Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela. Columbia, însă, ar putea ieși de pe lista de „țări periculoase”. În România sunt doar două cazuri confirmate, până acum.

Ministerul Sănătății din Columbia a anunțat, ieri, sfârșitul epidemiei Zika în această țară, care din septembrie anul trecut și până în prezent a înregistrat 99.721 de persoane infectate, potrivit cifrelor divulgate de Președinție, anunță agenția de presă EFE.

Decizia de a declara încheierea epidemiei a fost luată după ce a scăzut considerabil numărul celor aproximativ 600 de noi cazuri săptămânale, notează ministerul care precizează totuși că rapoartele privind infecțiile cu Zika vor continua să fie prezentate, explică Agerpres.

Președinția Columbiei a subliniat că din totalul celor afectați, 17.730 au fost femei însărcinate, cazuri care „sunt urmărite strict de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale și de Institutul Național de Sănătate (INS)”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se așteaptă o creștere a cazurilor de microncefalie la nou-născuți

Deși oficial epidemia a fost declarată închisă, din cauza numărul mare al femeile însărcinate infectate cu Zika în perioada de vârf epidemiologic, între septembrie și octombrie, anul curent, vor veni pe lume mulți bebeluși cu microncefalie, a explicat ministrul adjunct al sănătății, Fernando Ruiz Gómez.

În Columbia, anul acesta, au fost confirmate 256 de cazuri de microcefalie, dintre care 21 sunt asociate cu Zika, a declarat directoarea INS, Martha Lucía Ospina. Ea a precizat, totodată, că țara sa trece acum de la „epidemie la endemie”, mai notează Agerpres.

Două cazuri confirmate și în România

Pe 20 iulie, Ministerul Sănătății din România a confirmat cel de-al doilea caz de infectare cu virusul Zika în România. Pacientul cu numărul doi este un băiat de doar 10 ani, întors recent din Guyana Franceză, acolo unde locuiește familia sa de aproape doi ani.

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România la data de 12 iulie, fiind vorba de o femeie de 27 de ani, din Bucureşti, care a fost internată timp de două zile la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală. Aceasta a revenit recent în ţară, după o excursie în Martinica.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Societăţii de Boli Infecţioase din SUA, alarmant este că simptomele se manifestă doar la unul din cinci cazuri, persoanele infectate cu acest virus având simptome precum: febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi roşeaţă în albul ochiului.

Avertisment despre o posibilă „pandemie explozivă”

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS) se așteaptă la 3-4 milioane de cazuri de îmbolnăvire numai pe continentul american. De asemenea, anunţă că turiştii europeni întorşi din zonele afectate au adus virsului şi pe continentul nostru. Autorităţile de la București nu sunt la fel de îngrijorate. Ministerul Sănătății apreciază, în continuare, riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României ca fiind de nivel minim și reamintește că Zika nu se transmite pe calea aerului sau atingerea unui pacient infectat.

De asemenea, recomandă cetățenilor români, care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika, să se prezinte la spital la primele semne, mai ales dacă în timpul călătoriilor lor au fost mușcați de țânțari.

Citește AICI care sunt modalitățile de transmitere a virusului ucigaș