Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabuloasele măruntaie secrete ale pământului. O CAMERĂ are opt kilometri lungime și 200 metri înălțime. GALERIE FOTO
Fabuloasele măruntaie secrete ale pământului. O CAMERĂ are opt kilometri lungime și 200 metri înălțime. GALERIE FOTO

Fabuloasele măruntaie secrete ale pământului. O CAMERĂ are opt kilometri lungime și 200 metri înălțime. GALERIE FOTO

Colosala rețea de impresionante și gigantice tuneluri subterane Hang Son Doong, din Vietnam, este cea mai mare peșteră din lume. Oricine intră acolo se simte copleșit de dimensiunile sale uriașe, dar și de frumusețea nepământeană a locului.

Hang Son Doong sau Peștera Râului din Munte a fost gasită de un localnic pe nume Ho-Khanh în 1991. Bărbații din jungla locală s-au temut de peșteră pentru șuieratul făcut de râul din subteran. Cu toate acestea, abia în 2009 a fost adusă la cunoștința publicului, atunci când un grup de oameni de știință britanici de la British Cave Research Association, conduși de Howard Limbert, au realizat un studiu în Phong Nha-Ke Bang la 10-14 aprilie 2009.

Peștera este situată în apropiere de granița Laos-Vietnam. Ea are un mare râu subteran ce trece prin interiorul său. Potrivit lui Howard Limbert, această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare peșteră din Vietnam.

Cea mai mare cameră a peşterii Son Doong are 8,8 kilometri în lungime, 200 de metri înălţime şi 150 de metri lăţime. Cu aceste dimensiuni, peştera Son Doong a preluat de la peştera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peşteri din lume.