Colectiv. Medicii au povestit simptomele stranii ale tinerilor arși în urmă cu 4 ani

Colectiv. Medicii au povestit simptomele stranii ale tinerilor arși în urmă cu 4 ani

În urmă cu 4 ani, o țară întreagă plângea în fața televizorului, în timpul transmisiilor din fața clubului Colectiv, unde au murit 64 de tineri – arși, călcați în picioare, sufocați de un nor toxic.

Nici în ziua aceasta nu se știe cu exactitate cum s-a produs deflagrația, dacă a fost una, sau incendiul, dacă a fost unul. Colectiv rămâne cel mai straniu incident din istoria recentă a României și suspiciunile nu le ridică doar faptul că anchetatorii nu reușesc să descopere un factor cauzator concret și poate și un vinovat, dar și medicii care au tratat victimele de la Colectiv au remarcat multe lucruri stranii.

 

Prof. dr. Monica Pop: „DE CE? Nu am nici o explicație!” Profesorul Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie din Capitală, a povestit cum s-au desfășurat evenimentele din urmă cu patru ani, când a văzut dezastrul în direct, la televizor.

„În urmă cu 4 ani... Dezastru! În seara respectivă am văzut la TV ce s-a întâmplat. Părea incredibil! Am plecat imediat de acasă, cu gîndul de a încerca să ajut și eu cu ceva. La spital la noi au venit 4 cazuri. Nu prea grave.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un băiat de 16 ani, cu un "crater" la "coada" ochiului, lovit cu un inel, în lupta pentru a putea ieși din infernul de foc! Singur, minor, părinții în străinătate. Comisie, operatie (echipa de gardă), ok.

Am plecat cu un medic rezident și cu o trusă spre spitalul Floreasca. Acolo, mobilizare mare de forțe medicale, ca de obicei în caz de catastrofe! Fuseseră aduși peste 50 de răniti, o parte erau deja în sălile de operație.

Au și ei medici oftalmologi, nu era nevoie de noi acolo. Între timp, am primit apel de la Spitalul Colțea, pentru 8-10 răniti. Unii și cu leziuni oftalmologice. Am ajuns repede.

Pacienti cu stări diferite, grave sau foarte grave. Unii, în comă. Examinări, tratament! Primesc un nou apel! De la directorul Spitalului de Arși de data asta.

Ne deplasăm cu farurile aprinse. Acolo - dezastru! Câțiva din cei aduși aveau leziuni oftalmologice (arsuri). Am mers aproape zilnic timp de peste 2 săptămâni!

La parter, cei conștienți, de gravitate medie.

La etaj, cei foarte grav, toți în comă. Unul, neidentificat, în viată, dar aproape carbonizat.

Curat peste tot. Lângă fiecare pacient, medici și asistente! Au făcut tot ce puteau! Din păcate, deși ochii lor nu aveau leziuni foarte grave, cu excepția unuia, în 2 săptămâni, cei pentru care mergeam s-au stins treptat, toți! Ce am văzut acolo în acele zile se poate compara doar cu noaptea de cutremur din 1977! Poate și cu bebelușii cu arsuri dintr-o maternitate! A fost și ceva STRANIU: La cât de mulți răniți în stare foarte gravă au fost, leziuni oftalmologice aveau puțini și nu foarte grave! DE CE? Nu am nicio explicație! Multă experiență dureroasă în cariera unui medic!... Nu se poate uita așa ceva! NICIODATĂ!”, a transmis prof. Monica Pop.

Prof. dr. Mircea Dan Enescu: „Ceva între cenuşiu - roşu - negru, de nepovestit”

În memoria oamenilor a rămas și declarația profesorului Mircea Dan Enescu, pe atunci manager la spitalul Ghrigore Alexandrescu. El a declarat că arsurile de pe pielea victimelor de la Colectiv au un aspect ciudat.

 

„Practic, urmează perioada chirurgicală. Este o perioadă foarte importantă, pentru că trebuie particularizată pentru fiecare caz, întrucât având acele arsuri de căi respiratorii superioare plus arsura chimică, inhalaţia aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaştem, suntem obligaţi să fim precauţi şi să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când le foloseşte această excizie", spunea dr. Dan Mircea Enescu, atunci. La acel moment a spus și că el, personal, nu a văzut niciodată o plagă de arsură care să aibă nuanţa pe care o prezintă răniţii de la Colectiv. „Ceva între cenuşiu - roşu - negru, de nepovestit, pentru că sângele a ajuns într-o anumită compoziţie şi a avut anumite transformări acolo. Ca atare, şi excizia noastră va trebui să fie specială, nu obişnuită", a explicat Enescu.