Fregata „Regele Ferdinand”, în misiuni de luptă, pentru NATO

Premierele înscrise de această navă și de echipajul său, în istoria recentă a Marinei Române, sunt consemnate în anul 2005, prin prima participare navală românească la o operație NATO, în anul 2011, prin executarea primei misiuni reale de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, și, în anul 2012, prin tranzitarea Canalului Suez și participarea la o operație UE de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian, potrivit Forțelor Navale.

Contraamiralul Mihai Panait, actualul șef al Statului Major al Forțelor Navale, care a fost comandantul fregatei „Regele Ferdinand” spune că nava s-a remarcat prin faptul că `am trecut pentru prima dată cu o nava militară Ecuatorul, că am executat misiuni în emisfera sudică, că am contribuit la efortul NATO în Marea Mediterana și la efortul UE în Oceanul Indian”.

Acum, pentru a-l onora pe Regele Ferdinand, la 155 de ani de la naștere, și pentru a celebra cele două nave emblematice de război ale Forțelor Navale Române, Monetăria Statului a emis o medalie, în ediție limitată. Pe o parte, este chipul monahului. „Pe revers se află un arc în timp simbolizat de unda apei, pe care navighează cele două nave de război, Fregata Regele Ferdinand și distrugătorul Regele Ferdinand”,  a explicat, la evenimentul de lansare, sculptorul Codruț Ciobănescu, de la Monetăria Statului.

Din cele 130 de medalii, bătute de Monetăria Statului, 90 sunt din argint, având greutate de 176 de grame de argint, care costă 932 de lei/ bucata, cu TVA inclus. Celelalte 40 sunt din cupru și costă 375 de lei. Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la Muzeul Marinei Române, sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, și duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.

(Sursa Foto-Forțele Navale Române)

 

 

PAGINA ANTERIOARA