Codurile penale: COMPROMIS între Putere și Opoziție pe prezumția de nevinovăție

Comisia specială pentru legile justiției, condusă de social-democratul Florin Iordache, a reluat, începând cu ora 14:30, dezbaterile pe modificările propuse de PSD, ALDE, UDMR și PNL în vederea transpunerii directivei europene pentru întărirea prezumției de nevinovație și dreptul de a fi prezent la proces.

Membrii comisiei speciale au convenit pentru introducerea unui nou alineat la Legea nr. 135/2010 din Codul de procedură penală. Astfel, la articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: „Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv."

Amendamentul, formulat de UDMR, a fost susținut nu doar de către PSD și ALDE, ci si de către PNL și USR.

PSD și ALDE au renunțat la amendamentul lor privind prezumția de nevinovăție și referirile publice la vinovăție după cum urmează:

„Art 4. (3): În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.

(4) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni.”

Amendamente propuse de partidele politice au fost aspru criticate de instituțiile din sistemul judiciar - DNA, DIICOT și Procurorul General.