Liderul UNPR, Gabriel Oprea, le-a transmis partenerilor săi de guvernare că nu va susține în Parlament modificările la Codul Penal. În schimb, la toamnă, dacă va mai fi o moțiune de cenzură, UNPR nu va vota
Dacă actuala coaliție ar încerca să dărâme ceva din statul român, pierde UNPR- ul de partener. Vicepremierul Gabriel Oprea, lider al UNPR, a declarat, ieri, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV, că atât el, cât și colegii săi din Parlament nu vor vota modificările propuse de parlamentari la Codul Penal și nici un alt proiect care „ar slăbi statul român”. „I-am spus-o și lui Victor Ponta, le-am spus-o și colegilor de coaliție. În momentul în care constatăm că se lu crează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe fu riș, vor să-l modifice - sau se dorește un atac asupra sta tului român, pe noi ne pierd de parteneri”, a declarat președintele UNPR.
Întrebat dacă propunerile din Parlament de modificare a Codului penal și Codului de Procedură penală reprezintă o amenințare la adresa țării, vicepremierul pe probleme de securitate națională a spus: „V-am spus că nu sunt de acord cu astfel de modificări”. Vicepremierul a subliniat că UNPR nu va vota în plenul Parlamentului propunerile de modificare a Codului Penal.„Sunt, totuși, militar și am spus destul de clar: nu votăm așa ceva. În momentul acela, UNPR-ul are o problemă cu actuala coaliție. Nu cred că se va ajunge la așa ceva”, a mai declarat Oprea.
O nouă moțiune, același vot
Totodată, întrebat ce va face UNPR, în cazul unei viitoare moțiuni de cenzură, în toamnă, la adresa guvernului, Oprea a răspuns: „Vom vota la fel, adică nu vom vota. Ce am făcut acum vom face și în toamnă. Dincolo de problemele din justiție ale lui Victor Ponta, pe care va trebui să le rezolve ca orice cetățean (...), îl consider un premier tânăr și un premier bun, fac parte din această echipă guvernamentală și sprijin această echipă guvernamentală, care eu consider că are o guvernare bună”, a conchis Oprea.
Despre o altă majoritate
o altă majoritate Cu președintele Klaus Iohannis a avut doar întâlniri instituționale, a precizat Oprea, care a dezvăluit că singurele discuții despre o altă majoritate parlamentară și o implicare a sa într-un viitor guvern au fost purtate cu liderii PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu și Marian Petrache. „M-a sunat domnul Mihalache, care este șeful Cancelariei (prezidențiale - n.r.), și m-a rugat să vin cu un sfert de oră mai devreme ( la ultimele consultări de la Cotroceni - n.r.). M-am dus la el în birou, am băut o cafea, am avut o discuție particulară. Când am coborât împreună, era presa și m-au văzut, coboram scările cu domnul Mihalache, și au făcut tot felul de scenarii”, a precizat Oprea. Nu a discutat despre majoritate decât cu liderii PNL, dar „răspunsul a fost nu, sunt un om serios”.
N-ar accepta să fie prim-ministru
„Vă doriți să deveniți prim ministru al României?”, a fost ultima întrebare la care Gabriel Oprea a trebuit să răspundă, ieri, la Pro TV, după ce numele său a fost vehiculat pentru prima funcție din Executiv. „Nu, și împărat dacă aș fi, în actualul context, nu aș accepta. M-a luat gura pe dinainte și am făcut o declarație, dar nu cred că sunt bun de prim-ministru. Sunt bun pe acest domeniu, al securității naționale, unde oamenii nu zâmbesc așa mult la televizor. Problemele de securitate nu se discută la televizor, dar cei care mă cunosc știu că mă bat pentru drepturile lor”, a spus Oprea.