Partidele încearcă să ajungă la o înțelegere pe Codul fiscal. UNPR a anunțat că va avea punct de vedere comun cu PSD și ALDE
Liderul UNPR Gabriel Oprea a anunțat, ieri, că formaţiunea pe care o conduce va vota Codul fiscal în Parlament alături de coaliţia de guvernare din care face parte.
Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea mâine, la Parlament, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis. La această discuție, UNPR va merge însă „fără mandat”.
„Suntem convinși că discuția tehnică de joi pe tema Codului fiscal va debloca dialogul şi se va găsi o soluţie tehnică împreună cu toate partidele, pentru că trebuie să ne supunem specialiştilor. Aceste discuţii vor avea un rezultat, apoi
El a adăugat că, „dincolo de orice interes politic, aceste discuţii se vor încheia cu un acord politic între toate partidele”. „În interesul României, în urma acestor discuții eu sunt convins că va fi un acord până la urmă”, a subliniat liderul UNPR.
După întâlnirea tehnică de joi, vor avea loc discuții politice până la sesiunea extraordinară a Parlamentului, programată săptămâna viitoare. La rândul său, Daniel Constantin, co-președinte ALDE, a declarat, că toată coaliția are un punct de vedere comun privind Codul Fiscal, adăugând că reducerea fiscalităţii şi a TVA la 19 la sută este şi o datorie morală faţă de cetăţeni, pentru că aceasta face parte din programul USL care a câştigat alegerile în 2012.
Întrebat care va fi punctul de vedere al ALDE la negocierile privind Codul Fiscal, Constantin a răspuns că va fi acelaşi ca şi la momentul când a fost adoptat.
Cinci teme lansate spre dezbatere
Tot ieri, Gabriel Oprea a prezentat un program intitulat „Siguranță și Prosperitate pentru România”, care cuprinde cinci teme și va fi lansat în decembrie. UNPR a invitat partidele la negocieri pe acest subiect, mizând și pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis.
1. Renașterea națională. UNPR propune guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi: creșterea numărului de creșe publice care să poată îngriji copiii începând de la vârsta de un an, atunci când mamele se reîntorc la muncă; extinderea programelor de tip școală după școală gratuite, până la ora 18.00, pentru armonizarea programului elevilor cu programul părinților. În privința Diasporei, UNPR vrea sprijinirea familiilor cu copii prin investiții în educație.
2. Funcționarea statului. Liderul UNPR a propus creșterea salariilor în sistemul public în paralel cu reorganizarea sistemului. „Reforma în educație și sănătate trebuie să însemne un salariu aproape dublu pentru profesori și medici. (...) Însă trebuie să fim conștienți că aceste creșteri și aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public”, a spus Oprea, adăugând că în acest moment administrația „produce prea multe hârtii și prea puține soluții”.
3. Rolul României în lume. UNPR vrea ca statul să își asume un rol activ în sprijinirea Republicii Moldova.
4. Funcționarea economiei. Progresiștii propun cinci „pârghii” pentru relansarea economiei: „un Cod Fiscal care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor”. ”Nu este normal ca multinaționalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton”, a arătat Oprea.
5. Noul stat social. „Susținem taxarea suplimentară a marilor averi și a profiturilor excepționale, susținem ca amenzile să fie proporționale cu cifra de afaceri și susținem ca instituțiile să vegheze cu mai multă atenție la modul în care multinaționalele respectă legislația muncii”, a anunțat Oprea.