Codruţ Şereş, trimis în judecată

Procurorii DIICOT au decis astăzi trimiterea în judecată a foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. Şereş este acuzat de trădare prin transmitere de secrete.

Potrivit RTV, alte 4 persoane implicate în dosarul privatizărilor strategice, printre care şi consultantul bulgar Stamen Stantchev, acuzat de spionaj, au fost trimise în judecată.

Cei şase inculpaţi sunt cercetaţi că, în perioada 2005 - 2006, au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat  în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Primul urmărit penal exportat la Bruxelles

Conservatorul Codruţ Şereş, urmărit penal în două dosare, va candida pentru un loc în Parlamentul European pe listele PSD.

Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele PC, Dan Voiculescu. Acesta a precizat că, după ce va fi ales, Şereş va activa în grupul socialiştilor europeni, alături de parlamentarii PSD. Cu toate că este urmărit penal în două dosare instrumentate de DIICOT, sub acuzaţiile de trădare şi spionaj, Codruţ Şereş nu consideră acest fapt drept un obstacol al candidaturii pentru un loc în legislativul de la Bruxelles.

„Dosarele mele sunt în acelaşi stadiu de cercetare. Nu au fost încă trimise la instanţă. Să vedem, poate acum, cu ocazia candidaturii mele la Parlamentul European, să se mai facă puţin zgomot”, a declarat Şereş.  Conservatorii îşi schimbă părul

Deşi va candida pe lista social-democraţilor, Codruţ Şereş va rămâne membru al Partidului Conservator şi nu se va înscrie în PSD. „Nu. Cum să mă înscriu în PSD? Câtă vreme avem Alianţa PSD+PC, există un protocol de funcţionare care spune că membrii celor două partide candidează sub aceeaşi siglă”, a declarat Şereş.

Acesta spune că le-a dat asigurări socialiştilor europeni că va activa în grupul lor. „Am depus la dosarul de candidatură o declaraţie prin care mă angajez să rămân în grupul socialiştilor europeni” a anunţat Şereş. În paralel, PC a depus o cerere de afiliere la Partidul Socialiştilor Europeni, renunţând la adeziunea la ALDE (Grupul liberalilor europeni). Această mutare a fost determinată de condiţiile puse de liderii PES. Aceştia au solicitat ca toţi candidaţii de pe lista PSD să fie membri ai partidului sau ai familiei socialiştilor europeni. Direct vizaţi de conducerea PES erau membrii PC şi Lavinia Şandru, de la PIN. Ea a anunţat deja ca va demisiona şi se va înscrie în PSD pentru că „e foarte important să ajungă în Parlamentul European”. După ce va fi aleasă, a precizat Şandru, va reveni în PIN.

LISTĂ

PSD îşi face unşpele pentru „europene” PSD păstrează pe lista de candidaţi majoritatea actualilor europarlamentari. Adrian Severin va fi cap de listă şi va fi urmat de Rovana Plumb, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Gabriela Creţu, Victor Boştinaru, toţi europarlamentari PSD. Social-democraţii mizează pe 11 locuri în legislativul de la Bruxelles. Între primii 11 candidaţi s-ar putea afla Cătălin Ivan, un apropiat al primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita. Vineri, Mircea Geoană a promis că organizaţiile din Moldova vor avea doi candidaţi pe locuri eligibile, iar filiala Iaşi va obţine unul dintre ele. Un alt pretendent este fostul senator Aristide Roibu, trezorierul PSD. Printre candidaţii pe locurile eligibile s-ar putea afla un reprezentant al CNSLR Frăţia. Biroul Permanent al PSD va discuta azi ordinea finală a candidaţilor.