Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a anunțat, ieri seară, într-o emisiune tv, că în Comisia specială privind legile Justiției, de miercuri, s-a întâmplat „un mic accident” în legătură cu răspunderea magistraților pentru erorile judiciare din neglijenţă sau cu rea-credinţă, respectiv recuperarea prejudiciului de către stat.
„Ieri s-a întâmplat în Comisie un mic accident legat de formularea pentru obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva celor care greșesc și a recupera prejudiciul de bani. Din „are dreptul” va avea obligația și va fi rectificat săptămâna viitoare, luni și marți, la Senat. Este poziția oficială a PSD pe care o anunță acum, asumată de toți. Când spun de „toată conducerea partidului” înseamnă de la Liviu Dragnea până toți cei din conducerea partidului. Adică de Bădălău, de mine, de Neacșu, de toată lumea. Este anunțul public pe care vreau să-l fac.”, a anunțat Ștefănescu într-o emisiune tv.
În același context, social-democratul punctează că „vom merge (coaliția de guvernare PSD-ALDE n.r.) cu modificarea legilor așa cum am promis, ca până pe data de 21 decembrie tot pachetul să fie votat și trimis la Cotroceni, inclusiv cu modificarea pe care am făcut-o”.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a modificat, miercuri, prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la răspunderea magistraţilor, adoptând astfel amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.
În noul alineat 7 al articoului 96 din legea 303/2004 se arată „Plata de către stat a sumelor datorate cu titlul de despăgubire se efectuează în termen de maxim 1 an de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive”.
În alineatul 8, modificat și votat în Comisie, se prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Președintele Comisiei speciale privind legile Justiției, Florin Iordache, susținea că: „Noi credem că una peste alta este o lege bună. (...) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaților, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise și respinse să fie adoptat de către Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată".