Candidații României, al Franței și cel al Ungariei,pentru postul de comisar european vor intra marți în atenția comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European. Membrii comisiei se vor întâlni , cu ușile închise, pentru a verifica eventualele conflicte de interese ale celor trei comisari europeni desemnaţi, potrivit RADOR.

În urma acordului primit de la Comisia juridică, cei trei vor fi audiați pe 14 noiembrie în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, aceasta fiind etapa care trebuie parcursă în cadrul procedurii obligatorii înaintea votului întregii comisii constituite de Ursula von der Leyen.

Primul programat pentru audieri, de la ora locală 8:00, este candidatul desemnat de Ungaria pentru portofoliul Vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. La Bruxelles, în paralel, vor avea loc audierile comisarilor desemnați de România , Adina Vălean pentru Transporturi, și Franța , Thierry Breton pentru Piața internă, audierea durând trei ore în fiecare caz.Timp de 15 minute fiecare comisar va face o scurtă prezentare, urmând apoi să răspundă la întrebările eurodeputaților care vor putea pune în total 25 de întrebări, fiecare durnd un minut , urmată de răspunsul comisarului desemnat.

După audieri vor avea loc ședințe, președintele și reprezentanții grupurilor politice din diferite comisii parlamentare evaluând comisarii desemnați în aceeași zi. Rezultatul va fi comunicat Conferinței președinților, forul de conducere al Parlamentului European, care va face o evaluare finală și va hotărî terminarea audierilor în ședința din 21 noiembrie. Dacă cei trei candidați desemnați de România, Ungaria și Franța vor primi aviz pozitiv, președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta echipa de comisari europeni desemnați și programul Comisiei în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European Propunerile inițiale ale României și Ungariei nu au primit acordul membrilor Comisiei juridice,candidatul desemnat de Franța fiind respins tot pe criterii de integritate .

Din cauza respingerii celor 3 propuneri, a fost amânat votul pentru validarea noii Comisii, programat la 23 octombrie, începerea activității viitorului executiv comunitar fiind stabilită pentru data de 1 decembrie. Viitoarea comisie trebuie să primească majoritatea voturilor exprimate în plen, votul fiind programat pentru 27 noiembrie la Strasbourg.

Te-ar putea interesa și: