Cod roșu pentru omenire. O furtună solară lovește astăzi Terra. Am putea rămâne câteva săptămâni fără internet. FOTO

Cod roșu pentru omenire. O furtună solară lovește astăzi Terra. Am putea rămâne câteva săptămâni fără internet. FOTO

O furtună solară puternică va lovi, luni, Pământul, anunță astronomii. Cauza fenomenului este reprezentată de o erupție solară care a avut loc cu trei zile în urmă. În acest interval de timp, fluxul de plasmă s-a deplasat spre Terra cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. În cazul unei furtuni solare de intensitate mare, întregul sistem electric ar putea să fie deteriorat, iar omenirea se poate să fie pusă în situația de a rămâne fără internet timp de mai multe săptămâni.

Sistemele de energie electrică se află în pericol de distrugere, din cauza unei furtuni geomagnetice care va lovi Pământul. Sateliții, precum și sistemele de navigație se află într-o situație problematică din cauza următoarelor fenomene ce se vor manifesta pe Terra. Specialiștii spun că în spatele situației în cauză se află o erupție solară, produsă în urmă cu trei zile.

O furtună solară lovește Pământul. Internetul ar putea să clacheze

Informaticianul Sangeetha Abdu Jyothi de la Universitatea din California, Irvine, care a evaluat modul în care fenomenele meteorologice pot afecta infrastructura internetului a avertizat că populația globală se poate confrunta cu o deteriorare a acesteia. Anunțul specialistului vine în contextul în care astronomii au avertizat cu privire la manifestarea unei furtuni solare.

Fluctuațiile electromagnetice provocate de furtunile solare intense nu pot afecta în mod direct cablurile de fibră optică care alcătuiesc coloana vertebrală a internetului. Cu toate acestea, ele au potențialul de întrerupe funcționarea amplificatoarele de semnal amplasate de-a lungul cablurilor submarine, care sunt necesare pentru a menține conexiunile pe distanțe mari, potrivit lui Sangeetha Abdu Jyothi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cablurile submarine nu numai că sunt mai vulnerabile în fața fenomenelor spațiale decât în fața celor de pe uscat, dar sunt și mai greu de reparat, iar asta pentru că sunt inaccesibile. Potrivit astrofizicienilor, probabilitatea ca o furtună solară capabilă să provoace astfel de consecințe în următorii 10 ani este cuprinsă între procente de 1,6% și 12%, relatează Daily Mail.

Cât de grave vor fi consecințele: Se va întâmpla și în zilele următoare

„Pe Soare se află o pată solară şi întotdeauna fenomenele acestea, erupţiile şi furtunile acestea sunt produse de petele solare mari şi avem acum o pată solară mare pe Soare care o să mai producă câteva evenimente”, a explicat astronomul Adrian Sonka. Fenomenul va genera aurole boreale în apropierea cercurilor polare.

„Este o erupţie solară şi o ejecţie coronală de masă de mică intensitate care a ajuns la Pământ azi, în noaptea asta şi azi, şi influenţează într-un fel câmpul magnetic al pământului şi atmosfera, dar foarte puţin, astfel încât nu se va observa decât o creştere probabil în strălucire a aurorelor boreale. Episoade asemănătoare ar putea fi înregistrate şi zilele următoare”, a mai explicat astronomul, potrivit antena3.

Din fericire, de această dată, fenomenul nu va avea un impact devastator, însă consecințele ce vor fi remarcate în zilele următoare ar putea să fie semnificative. Pe lângă potențialele perturbări ale accesului la internet, astfel de evenimente ar putea provoca pene de curent generalizate prin supraîncărcarea rețelelor electrice și ar putea dezactiva sistemele GPS.

„Evenimentul Carrington”. S-a mai întâmplat și în 1859

Soarele este capabil să producă erupții monstruoase care pot întrerupe comunicațiile radio și alimentarea cu energie electrică aici, pe Pământ. Cea mai mare erupție observată a avut loc în septembrie 1859, când cantități uriașe de plasmă fierbinte au lovit Pământul.

Pe 1 septembrie 1859, astronomii au observat cum una dintre petele întunecate de pe suprafața Soarelui s-a aprins brusc și a strălucit puternic peste suprafața solară. Acest fenomen nu mai fusese observat până atunci și nimeni nu știa ce avea să urmeze. În dimineața zilei de 2 septembrie, au ajuns pe Pământ primele particule de erupție uriașă pe Soare.

Furtuna solară din 1859 este cunoscută și sub numele de „Evenimentul Carrington”. Aurorele asociate cu acest eveniment au putut fi observate până în sudul Cubei și Hawaii, sistemul telegrafic din întreaga lume a suferit deteriorări semnificative, iar înregistrările carotei de gheață din Groenlanda indică faptul că stratul protector de ozon al Pământului a fost afectat de particulele energetice provenite din furtuna solară.