Banca Centrala Europeana (BCE), umar la umar cu Banca Centrala a Statelor Unite (Fed) si cu bancile centrale ale Japoniei (BOJ) si Canadei, a injectat din nou lichiditate in piata monetara mondiala in incercarea de a tempera criza de lichiditate care a cuprins pietele financiare.
Acesta este rezultatul agravarii problemelor de pe piata ipotecara din SUA, informeaza BBC News. In incercarea de a calma pietele financiare, BCE „a pompat” vineri inca 61 de miliarde de euro, dupa ce joi a acordat imprumuturi de aproape 100 de miliarde de euro. Aceasta dupa ce, joi, Fed a pus la dispozitia sistemului financiar 24 de miliarde de dolari.
De asemenea, tot ieri, BOJ a injectat pe piata 8,5 miliarde de dolari in trend cu deciziile BCE si Fed. Criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii si-a raspandit efectele pe tot globul, iar indicii bursieri din SUA si de la celelalte Burse au scazut accelerat. Actiunea BCE a survenit dupa ce banca franceza BNP Paribas a fost nevoita sa suspende temporar activitatea a doua fonduri de investitii, provocand ingrijorarea traderilor.
„Decizia BCE ar putea sa nu depinda prea mult de macroeconomie, ci de salvarea sistemului financiar. In ultimul buletin lunar, banca a atras atentia asupra riscurilor legate de inflatie, dar va mari oare dobanda in septembrie, in conditiile in care furnizeaza lichiditati pe piata?”, a declarat Jose Garcia Zarate, analist la firma 4Cast din Londra.
In Europa, analistii sunt sceptici ca BCE va majora in toamna dobanda de referinta la 4,25%, de la nivelul de 4%. BCE a marit constant dobanda de referinta, de la sfarsitul anului 2005, pe fondul cresterii economice rapide din zona euro.