O nouă serie de dezvăluiri despre DNA zdruncină scena justiţiei din România. Cuvintele codate pe care suspecţii din dosarele mari le foloseau pentru a se înţelege cu procurorii au fost făcute publice.
Toate dosarele mari de la DNA sunt împânzite de cuvinte cheie, prin care suspecţii se puteau înţege cu procurorii pentru a le oferi mită sau alte servicii, în schimbul unui verdict care i-ar fi putut favoriza.
Infractorii folosesc cuvinte codificate care interceptate de către procurori sunt interpretate ca însemnând bani, șpagă, rețete false sa bancnote de 500 de lei.
Iată cum cuvinte aparent banale devin probe în fața judecătorilor.
„Cauzele penale ale ultimilor ani, în mod evident, conduc spre o probă veritabilă, adică „regina probelor”, și anume ascultarea telefoanelor. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu există un cod care să fie reconstituit, care să fie preconceput și care să fie cunoscut de către anchetatori, singur probă a interceptării și decodarea unor cuvinte nu poate constitui probă aptă să ducă la o condamnare, decât în contextul în care se coroborează cu alte probe”, a explicat, pentru Antena3, avocatul Daniel Ionașcu.