Cocuța Conachi Vogoride și Alexandru Ioan Cuza - Amantlâcul care a dus la realizarea Unirii Principatelor

Alexandru Ioan Cuza. Sursa foto: Wikipedia

Cocuța Conachi Vogoride și Alexandru Ioan Cuza - Amantlâcul care a dus la realizarea Unirii Principatelor. Care au fost momentele cheie ale acestei relații interzise?

Cocuța Conachi Vogoride și Alexandru Ioan Cuza - Amantlâcul care a dus la realizarea Unirii Principatelor. Care au fost momentele cheie ale acestei relații interzise?

După o perioadă de exil, susținut moral de soția sa Elena Cuza (căsătorită cu el din 30 aprilie 1844), Alexandru Ioan Cuza revine în Moldova, având rangul boieresc de vornic. În 1856, destul de rapid după Congresul de Pace de la Paris, din 30 martie 1856, devine prefectul județului Covurlui cu reședința la Galați, la 6 iunie 1856.

Cocuța Conachi. Nicolae Vogoride și Alexandru Ioan Cuza

Cocuța Conachi s-a născut la 2/14 aprilie 1829, la Țigănești, Galați. Născută în familia Costache Conachi, poet-Zulnia Conachi Negri, Ecaterina Conachi, alintată Cocuța era soră cu patriotul și scriitorul Costache Negri.  Zulnia mai fusese căsătorită anterior căsătoriei cu al doilea soț Costache Conachi. În 1834, a murit, micuța Ecaterina-Cocuța fiind crescută sub epitropia rudelor.

La 17 ani, în 1846, s-a căsătorit cu un grec, Nicolae Vogoride, care, grație zestrei sale a ajuns să conducă interimar Principatul Moldovei. S-a întâmplat după decesul domnitorului Grigore Ghica și  apoi al caimacamului Theodor Balș, unul din marii boieri ai Moldovei. Deja Cuza era prieten apropiat de Cocuța Vogoride. Așa se face că Nicolae Vogoride, soțul ei, îl readuce la șefia județului Covurlui și rapid, îl avansează la excepțional, de la soblocotenent la maior.

Cocuța Conachi / sursa foto: wikipedia

Cocuța Vogoride îi dă iubitului ei, maiorul și prefectul Cuza scrisorile secrete dintre soțul ei și consulatul austriac de la Iași și Galați. Acestea dovedeau că alegerile pentru Adunările Ad-Hoc au fost falsificate la indicațiile Vienei. Cuza a demisionat și a publicat în presă scrisorile.

Napoleon al III-lea și Regina Victoria se întâlnesc în calitate de lideri ai principalelor Puteri Garante la Osborne pe Insula Wight și au decis ca să fie repetate alegerile din Moldova. Desigur că Nicolae Vogoride nu a prea fost încântat, dar soția sa, cu un curaj de moldoveancă aprigă la mânie i-ar fi zis că „de pe paie murdare, te-am luat din Fanar să te boieresc, acolo ai să ajungi”. Așadar, Vogoride a trebuit să închidă ochii la amantlîcul nevestei.

Cocuța Conachi devine Prințesa Ruspoli

Cocuța Vogoride a avut cu soțul ei, patru copii,  Ultimii doi,  fetele Maria și Lucia născute în 1851-1855, se poate să fi fost făcute cu Alexandru Ioan Cuza. Cocuța Vogoride rămas văduvă la 1864 și s-a recăsătorit cu Prințul Emmmanuelle Ruspoli, căruia i-a mai dăruit cinci copii.

Din păcate, cu un trecut istoric deosebit, Italia care își desăvârșea unitatea statală în același timp cu România, stătea prost la capitolul infrastructură, mai ales sanitară.

Orașele Italiei erau focare de malarie. Cocuța Conachi Ruspoli a trăit mult timp la Genova, unde i s-a născut cel de al cincilea copil, fiica sa Margherita. În contextul lăuziei, Cocuța a contractat malaria și a decedat la 6 martie 1870. Iubitul ei Cuza, care a peregrinat o vreme prin Italia, la Firenze, va muri trei ani mai târziu, în mai 1873.