Evenimentul Zilei > Actualitate > Cocalarii Rusiei şi vieţile lor axate în jurul alcoolului. Nu lipsesc nici scandalurile. Imagini despre o lume neştiută. Galerie foto
Cocalarii Rusiei şi vieţile lor axate în jurul alcoolului. Nu lipsesc nici scandalurile. Imagini despre o lume neştiută. Galerie foto

Cocalarii Rusiei şi vieţile lor axate în jurul alcoolului. Nu lipsesc nici scandalurile. Imagini despre o lume neştiută. Galerie foto

Moștenirea Rusiei sovietice se vede foarte pregnant în cultura creată de închisorile comuniste. Fenomenul „gopnik” este unic, aducând laolaltă bărbați, dar și femei, cu un stil de viață inegalabil și cu o vestimentație care sare în ochi oricărui trecător.

„Gopnikii” sunt bătăușii din Rusia care, pe vremuri, erau frica cetățenilor obișnuiți. Bărbații puteau să te bată, jefuiască sau hărțuiască. Comportamentul violent, axat în jurul alcoolului, și îmbrăcat de un trening a ajuns și în rândul femeilor, deși mai puțin, scrie English Russia.

 

Acum, cultura grupului a devenitfaimoasă pe internet, dar membri acestor grupuri sunt pe cale de dispariție. În orice caz, două elemente distinctive îi fac pe „bătăuși” să sară în ochi.

 

În primul rând, au un mod foarte aparte de a sta, punându-se ciuci, într-o poziție care pare că ar provoca dureri musculare, dar este relaxantă, în fapt.

 

În al doilea rând, de obicei poartă îmbrăcăminte sport, preferând marca Adidas. Cele trei dungi care au făcut faimoasă compania fac foarte ușor de recunoscut un adevărat „gopnik”.

 

Statul ciuci specific slav își are rădăcinile în sistemul penitenciar sovietic. Conform poveștilor foștilor prizonieri, paturile erau ridicate în timpul zilei, iar cei încarcerați erau nevoiți să stea în picioare neavând niciun obiect pe care să se poiată așeza. Cum podeaua era prea rece pentru șezut, a apărut acest mod de relaxare al mușchilor.

Cultura este în viață și în alte țări ex-sovietice, nu doar în Rusia, cum ar fi Kazahstan sau Ucraina.