Cocaină de la Târgu-Jiu pentru toată Europa

Traficanţii reţinuţi la Constanţa, săptămâna trecută, urmau să livreze în Spania cinci tone de cocaină pură, estimată la aproximativ 250.000.000 de euro.

Cinci tone de cocaină pură. Atât ar fi urmat să livreze în Spania cei trei traficanţi de droguri reţinuţi, săptămâna trecută, de poliţişti, care le-au confiscat nu mai puţin de 1,2 tone de droguri, realizând astfel cea mai mare captură de stupefiante făcută în Europa în ultimii zece ani.

Restul, de 3,8 tone de cocaină, de aceeaşi puritate (93%), a fost „oprită“ de poliţiştii brazilieni, joi seară, în Portul Paranagua - acelaşi din care a plecat şi pri mul transport către România. „Am avut informaţia că alte aproape patru tone de droguri sunt pe drum. Am luat legătura cu ofiţerii DEA (Agenţia americană antidrog) care, împreună cu cei bra zilieni, au descoperit stupefiantele în Pa ra nagua. Potrivit documentelor de im port-export, destinatarul din Ro mânia al celor cinci containere de scândură de cedru era tot firma Ru ma val Impex din localitatea gorjeană Ba ia de Fier“, au precizat surse judiciare.

Deşi au certitudinea că atât spaniolul Antonio Cano Alvares, cât şi complicii săi români reprezentau doar o veri gă a reţelei de traficanţi, anchetatorii susţin că, dată fiind cantitatea foarte mare de droguri, nu ar fi putut supraveghea transportul până în Spania, la destinatarul final, şi ar fi riscat ca pe traseu să piardă urma stupefiantelor.

Anchetatorii brazilieni l-au arestat însă, în acest caz, pe Charles Robert Dezero - considerat drept unul dintre cei mai mari traficanţi de droguri din Brazilia şi suspectat că ar fi fost cel care a coordonat „livrările“ către România.

Întreaga cantitate de cocaină confiscată a fost evaluată de poliţişti la apro xi mativ 250.000.000 de euro. „Traficanţii nu ar fi vândut-o nici o dată aşa cum au primit-o, cocaina cu o asemenea puritate nefiind bună pentru consum. Drogul urma să fie «diluat» în laboratoare din Spania, şi distribuit apoi pe piaţă. Tra fi canţii ar fi obţinut astfel venituri de peste 500 de milioane de euro“, au adăugat anchetatorii.

PE RUTA BALCANICĂ

România, ţară de tranzit pentru traficanţii de cocaină

Nu mai puţin de 99% din transporturile de cocaină din America de Sud sunt destinate Europei de Vest şi, din cauza măsurilor tot mai severe luate de autorităţile spaniole (Spania fiind considerată până de curând o „poartă“ de intrare a cocainei în Europa), traficanţii preferă să folosească acum traseul nordic al rutei balcanice de trafic, care include obligatoriu România. „Din cauza preţului mult prea mare al acestui drog (aproximativ 100 de euro gramul), traficanţii nu au găsit aici o piaţă bună de desfacere, aşa că rămânem, cel puţin pentru moment, doar o ţară de tranzit, nu şi de consum“, au explicat oamenii legii.

TRAFIC INTENS. Captura de cocaină din Portul Agigea ar putea fi urmată de alte transporturi-record, întrucât traficanţii s-au reorientat către Balcani (Foto: Agerpres)