Editura Evenimentul si Capital

Coaliţia guvernamentală a decis să decapiteze ASF. Cine este în cărţi

15-07/02-negritoiu-rzv-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 272 Vizualizari

PSD şi ALDE au bătut palma pentru revocarea din funcţie a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, apropiat de ALDE, la solicitarea liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Sunt luaţi în calcul pentru şefia ASF prim-vicepreşedintele instituţiei, Cornel Coca Constantinescu, şeful Fondului de Garantare a Asiguraţilor, Cristian Roşu, dar şi vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache.

În ALDE este vehiculat şi numele fostului ministru Daniel Chiţoiu, pentru o funcţie de conducere în ASF.

Pe 19 aprilie, conducerea Parlamentului a amânat dezbaterea propunerii de revocare din funcție a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea atunci că propunerea de revocare a lui Negrițoiu nu are legătură cu scandalul referitor la naționalizarea fondurilor private de pensii, deoarece ASF a luat "măsurile care se impuneau" în fața unei acțiuni de "dezinformare gravă", ci cu felul gestionării crizei de pe piața RCA.

La o zi distanță, liderul PSD, Liviu Dragnea, că nu a reușit să afle de ce întârzie discutarea situației de la și solicitarea de revocare a lui Mișu Negrițoiu, președintele instituției, după scandalul creeat în jurul NN Pensii și a naționalizării pensiilor private.

Raportul a fost întocmit în octombrie anul trecut de comisiile de specialitate ale Parlamentului, în urma unei analize asupra modului în care ASF a gestionat, la acel moment, criza de pe piaţa RCA. Conform documentului, membrii comisiilor de specialitate au constatat că reputaţia lui Mişu Negriţoiu "este iremediabil afectată de imaginea nefavorabilă creată în piaţa de asigurări".

Pe 11 aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii că au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Ulterior, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 lei, ca măsură de sancționare după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că, în ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Consiliul ASF a mai decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei. Decizia va putea fi contestată.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea atunci că scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de Mişu Negriţoiu.

"În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făacut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online", a declarat Dragnea.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: asf, coalitia, psd, alde, varianteStirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI