Coaliția a decis. MOȚIUNEA de CENZURĂ a Opoziției, dezbătută joi în Parlament

Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, va fi dezbătută şi supusă votului joi, de la ora 11,00, în plenul reunit al Parlamentului, în urma deciziei luate, miercuri, în ședința Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Liberalii acuză, prin vocea purtătorului de cuvânt al partidului, Ionel Dancă, faptul că PSD și ALDE vor o închidere rapidă a subiectului. El anunţă că PNL vor organiza un protest, de la ora 11:00, în jurul Casei Poporului.

 „Programarea moţiunii PNL împotriva PSDragnea de azi pe mâine arată graba celor de PSD care vor să închidă repede subiectul. PNL nu este surprins de acest comportament care arată un tratament lipsit de respect pentru problemele reale ale românilor. Însă, când vine vorba de PSD, ne aşteptăm la ce e mai rău de la ei. Mâine, ne pregătim să ieşim din nou în stradă, de la 11, în jurul Parlamentului, pentru susţinerea moţiunii PNL”, a scris miercuri Ionel Dancă pe Facebook.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a spus că PNL va organiza iar proteste în toate judeţele din ţară, inclusiv în Capitală, la Parlament, în ziua în care va fi dezbătută şi votată în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose.

Textul moțiunii de cenzură conține inventarul „minciunilor”, al „nerealizărilor” şi al măsurilor care, potrivit liberalilor, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că se va abţine la votul pentru moţiunea de cenzură, susţinând că iniţiatorii demersului nu propun şi alternative la guvernarea PSD: nici nume de premier, nici direcţia în care vor să ducă ţara, nici politici publice în sectoarele cele mai importante şi nici elementele din programul de guvernare.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.