Evenimentul Zilei > Actualitate > CNSU a aprobat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat! Alte două țări au intrat în zona roșie
CNSU a aprobat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat! Alte două țări au intrat în zona roșie

CNSU a aprobat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat! Alte două țări au intrat în zona roșie

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis lista cu clasificarea țărilor în funcție de rata incidențelor, vorbind despre măsurile care vor fi aplicate persoanelor care sosesc în România. Lista intră în vigoare pe data de 17.10.2021, iar în cazul persoanelor care vin din zonele enumerate se instituie măsura carantinării.

Joi, Florin Cîțu, președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a aprobat Hotărârea nr. 85 din 14.10.2021, care include lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit informațiilor transmise de CNSU, două țări au intrat în zona roșie, iar alte cinci din zone cu risc ridicat au înregistrat scăderi cu privire la rata de infectare.

Conform Hotărârii nr. 85 din 14.10.2021, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1), lit. c și articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004, în cazul persoanelor care pătrund pe teritoriul României din zonele roșii se impune carantina. Lista trimisă de către cei de la INSP intră în vigoare pe data de 17.10.2021. Hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial și va fi comunicată tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se aprobă Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei.

(2) Lista prevăzută la alin. (1), intră în vigoare începând cu data de 17.10.2021, ora 00:00.
Art.2 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Din cauza creșterii ratei de infectare, Ucraina și Gibraltar au intrat în zona roșie. În zona galbenă, în urma scăderii incidenței, enumerăm Albania, Botswana, Curaçao  și Insulele Virgine ale Statelor Unite. În ceea ce privește zona verde, în urma creșterii incidenței, Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos au intrat și ele în zona galbenă. Elveția, Canada, Iordania, Kazahstan, Andorra, Groenlanda, Polinezia Franceză și Sao Tome și Principe au intrat în zona verde, rata de infectare fiind în scădere.