Evenimentul Zilei > Actualitate > CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. Unde sunt restricții de călătorie
CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. Unde sunt restricții de călătorie

CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. Unde sunt restricții de călătorie

Autoritățile române au actualizat lista statelor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența numărului de infecții cu noul coronavirus.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis o nouă hotărâre prin care a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Acestea au fost grupate în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, pe coduri de culori – roșu, galben și verde.

Conform Hotărârii CNSU, un număr de 12 state au intrat în zona roșie, din cauza incidenței foarte ridicate a cazurilor de infectare cu coronavirusul. Astfel, în zona roșie au intrat Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua și Barbuda, Suriname și Brunei Darussalam.

În zona galbenă au intrat, ca urmare a scăderii incidenței cazurilor de infectare, mai multe state, între care Spania, Liechtenstein și Maroc. Pe de altă parte, au fost retrogradate, din zona verde, în zona galbenă, Norvegia, Austria, Bosnia Herțegovina, Luxemburg, Vietnam și Emiratele Arabe Unite, din cauza creșterii incidenței cazurilor de COVID-19.

În zona verde au intrat Finlanda, Malta, Andorra, Groenlanda și Bonaire, Saint Eustatius și Saba.

Când va intra în vigoare noua listă

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic va intra în vigoare începând cu ziua de 5 septembrie, la ora 00.00.

Conform reglementărilor în vigoare, persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, dacă au trecut prin boală sau dacă prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul PCR nu mai scuteşte de carantină.

Cine intră în carantină

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul este negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Lista statelor cu risc epidemiologic, în funcție de codurile de culori poate fi consultată aici

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: