Update. Primul răspuns al CNSAS în cazul Nicușor Dan. Ce spune instituția despre document

Nicușor Dan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Update - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a luat o primă decizie cu privire la documentul referitor la Nicușor Dan.

„În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat „RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

1. Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;

2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;

3. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege”, se arată în comunicatul CNSAS.

CNSAS va decide, la începutul ședinței săptămânale de marți, dacă va lua în discuție documentul potrivit căruia primarul general al Capitalei ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani.

Nicușor Dan, în vizorul CNSAS

CNSAS va avea azi o ședință săptămânală, începând cu ora 10.00, având deja o ordine de zi stabilită. Surse din cadrul instituției au indicat că la începutul acestei întâlniri se va decide dacă subiectul Nicușor Dan va fi discutat sau nu.

Subiectul a apărut după ce PSD a furnizat presei un raport de trei pagini, pretins a fi atribuit Securității, datând din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia. Raportul menționează că în cazul lui Nicușor Dan "au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Republica Cuba". Trebuie menționat că Olimpiada a avut loc în Cuba în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.

Răspunsul lui Nicușor Dan nu a întârziat să apară în decursul zilei de luni, acesta precizând că nu a avut „vreun angajament de colaborare cu Securitatea”, iar CNSAS a eliberat două adeverințe în acest sens, unul în 2012 și altul în 2017.

CNSAS. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Edilul, acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea

Realitatea Plus a publicat luni, 3 iunie, un document care indică faptul că Nicușor Dan ar fi fost colaborator al Securității înaintea Olimpiadei Internaționale de Matematică din 1988, care a avut loc în Australia. Potrivit acestui document, actualul primar general al Capitalei ar fi furnizat informații despre un coleg al său în două ocazii distincte. Mai mult, el ar fi fost cel care s-a oferit să fie colaborator.

În plus, există indicii că primarul Bucureștiului ar fi furnizat informații despre trei persoane. Astfel, în afară de cei doi colegi, se pare că Nicușor Dan ar fi vizat și unul dintre profesorii săi de la acea vreme.

„Din măsurile de verificare în ceea ce-l privește pe Dan Nicușor Daniel la nivelul loc de domiciliu, au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba.

În procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate, s-a constata că acest manifesta dorința de colaborare și aptitudini în acest sens. El s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător”, se arată în documentul publicat de sursa citată.

Conform informațiilor, se pare că actualul primar ar fi manifestat o aversiune față de Vasiu Adrian, unul dintre colegii despre care s-au raportat la Securitate, cu care se afla în competiție la concursurile de matematică.

Conform raportului, elevul Nicușor Dan a furnizat informații relevante despre Cocorada Sorin, profesor la Liceul Industrial Radu Negru din Făgăraș.

Ce spune Nicușor Dan

„Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:

  • am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
  • în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
  • nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
  • documentul prezintă mai multe neconformități faptice.”