O asociere de constructori români și bosniaci au fost selectați pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Margina – Holdea, în lungime de 9,13 km. Valoarea contractului este de 1,8 miliarde de lei, iar durata de proiectare și execuție a fost estimată la 45 de luni. Câștigătoare a licitației a fost desemnată asocierea formată din Spedition UMB SRL, Tehnostrade SRL, SA&PE Construct SRL, firme patronate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și Euro-Asfalt d.o.o. din Bosnia.
Asocierea desemnată câștigătoare a licitației organizată de CNAIR va construi ultimul tronson al autostrăzii care face legătura între municipiile Sibiu și Arad. Este vorba despre o secțiune în lungime de 9,13 kilometri care unește localitățile Marginea, din județul Timiș, și Holdea, din județul Hunedoara. Viitoarea autostrada va avea două „tuneluri pentru urşi”, care vor măsura, însumat, 2,13 kilometri.
„O asociere de constructori români și bosniaci a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru construcția secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (9,13 km)! După semnarea contractului, asocierea va avea la dispoziție 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuția propriu zisă a secțiunilor E și D ale lotului 2 din această autostrada”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Potrivit spuselor sale, finanțarea lucrărilor va fi asigurată din fonduri europene, prin PNRR. Grindeanu a precizat că în cazul în care nu vor fi contestații, la rezultatul procedurii, contractul va fi elaborat și semnat într-un termen de 10 zile. După aceea, constructorii se vor putea apuca de treabă.
„Suma de 1,82 miliarde de lei (fără TVA), asigurată prin PNRR, va fi folosită inclusiv pentru construcția a doua tuneluri forate cu o lungime totală de 2,13 km (faimoasele «tuneluri pentru urși»). În cazul în care nu vor fi contestații, în 10 zile pot fi demarate procedurile pentru semnarea contractului”, a anunțat Ministrul Transporturilor.
Lucrările vor avea 10 ani garanție
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a confirmat, într-un comunicat, că ofertantul desemnat câştigător este Asocierea SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL - SC SA & PE Construct SRL - Euro-Asfalt d.o.o.. De menționat că trei dintre cele patru firme implicate în acest consorțiu sunt patronate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, din Bacău. Acesta este unul dintre cei mai importanți constructori de drumuri din Moldova, dar și din România. Firmele patronate de Umbrărescu au obținut, în ultimii ani, mai multe contracte pentru execuția unor tronsoane de autostradă.
Potrivit CNAIR, semnarea contractului de achiziţie publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii şi respectiv după soluţionarea contestaţiilor/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.
După semnarea contractului de execuție, cu beneficiarul CNAIR, asocierea va avea la dispoziţie 11 luni pentru proiectare şi alte 34 de luni pentru execuţia propriu zisă a lucrărilor. La finalizarea lucrărilor, după recepție, lucrările vor avea o perioadă de garanție de 10 ani.
Incident cu firmele lui Dorinel Umbrărescu
La finalul lunii iunie, Dorinel Umbrărescu a fost implicat într-un conflict cu CNAIR. Una dintre firmele omului de afaceri, Spedition UMB, a suspendat lucrările pe două tronsoane de autostradă, Nădășelu – Mihăiești, în lungime de 16,80 km și pe Mihăești – Zimbor, în lungime de 13,26 km. Umbrărescu a transmis o notificare către CNAIR în care arăta că este în imposibilitate să finalizeze contractele pe care le-a angajat și a invocat scumpirile la materiale de construcții și la utilități.
UMB Spedition a revenit în activitate după ce guvernul a aprobat Ordonanța care permite suplimentarea contractelor pentru a acoperi creșterea prețurilor la materialele de construcții.
La momentul respectiv, UMB Spedițion desfășura lucrări pe drumurile expres DX Craiova – Pitești, pe tronsonul Piatra Olt – Valea Mare, în lungime de 21,35 km; pe tronsonul 3 Valea Mare – Colonești în lungime de 31,75 km și pe DX Brăila – Galați, în lungime de 10,77 km.
De asemenea, firma avea în derulare mai multe contracte de proiectare pentru o serie de tronsoane de autostradă și drumuri expres. Este vorba despre tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului de 13,26 km; A0 Nord, loturile 2 (19 km) și 4 (4,47 km); DX Craiova –Pitești, tronsonul 4 (Colonești – Oarja – Pitești) – 31,82 km; VO Galați în lungime de 33,6 km.
Număr record de oferte pentru autostrada Bacău - Pașcani
În acest context, conducerea CNAIR a anunțat că au fost depuse 23 de oferte pentru construcţia celor trei loturi ale Autostrăzii Bacău - Paşcani, în lungime de 77,39 km. Contractul a fost estimat la o valoare 5,85 miliarde de lei (fără TVA). Perioada de execuţie prevăzută în contract este de 30 de luni.
Pe întreaga autostradă urmează să fie construite 112 poduri, pasaje, viaducte şi structuri casetate, 9 noduri rutiere, 4 (2 pe sens) parcări securizate, 50 de spaţii de servicii prevăzute inclusiv cu zone pentru încărcarea autovehiculelor electrice, un Centru de Întreţinere şi Coordonare care va avea şi rol monitorizare şi informare.
De asemenea, vor fi plantate 140 de hectare de perdele forestiere cu rol anti-înzăpezire.