Tâlharii din Cluj Napoca și din Republica Moldova au jefuit mai mulți patroni de case de schimb valutar din Cluj Napoca, Oradea și Arad au fost trimiși în judecată. În acest dosar, un interlop din CLuj ar fi plătit suma de 1.500 de euro pentru ca doi racheți să ”scuture” pe o fetiță de opt ani a unui de afaceri care avea o datorie.
Procurorii DIICOT Arad, susțin în rechizitoriu că liderul grupului era Ioan Cătălin Șărban din Cluj Napoca și era ajutat în ”loviturile date la pont” de către doi cetățeni din Republicva Moldova, Tudor Butnaru și Artiom Grișco.
În acest dosar a mai fost arestat și Sorin Mircea Mureșan (foto) din Cluj Napoca, acuzat de procurorii DIICOT că le-a ”ordonat” celor trei să îi aplice o corecție lui Vasile Diț din Cluj Napoca, soției și fiicei acestuia, pentru o datorie neonorată de mai bine de patru ani. Procurorii DIICOT susțin că Mureșan, cunoscut în oraș sub porecla ”Ludușul” a luat legătura în cursul lunii martie 2014, cu Ioan Cătălin Șărban pentru a-i aplica o ”corecție” lui Diț. Din rechizitoriul prezentat de Gazeta de Cluj, rezultă că acum patru ani, Mureșan i-a împrumutat lui Diț o sumă de bani pe care acesta nu a restituit-o.
”Conflictul dintre cei doi fiind amplificat tot în acea perioadă când, inculpatul a lovit-o pe soția părții vătămate MIhaela Diț. În urma insistențelor inculpatului, persoana vătămată și-a retras plângerea”, se arată în recnhizioriu.
Ulterior, în data de 13 martie 2014, Mureșan a aflat de la celălalt inculpat, Șărban Ioan Cătălin că Vasile Diț a revenit la Cluj Napoca, după o perioadă în care a lucrat în Italia. ”În aceeași seară, târziu, cei doi inculpați s-au întâlnit acasă la inculpatul Sorn Mureșan, și la instigarea acestuia, cei doi au pus la cale trei acțiuni de constrângere a persoanei vătămate la plata sumei de bani datorate, respectiv deteriorarea autoturismului persoanei vătămate, intimidarea soției persoanei vătămate și intimidarea fiicei lui Vasile Diț”, se mai arată în rechizitoriu. Surse judiciare susțin că Mureșan le-a cerut executanților ”să o scuture puțin” pe fiica lui Diț pentru a pune presiune mai mare pe acesta. Suma negociată cu rackeții moldoveni a fost de 1.500 de euro.
În cele din urmă, cei care trebuiau să pună planul în aplicare s-au rezumat la incendierea mașinii lui Diț, prejudiciul find de 7.500 de euro.
Atacuri la casele de schimb valutar
Ținta predilectă a grupului de tâlhari erau patronii caselor de schimb valutar. Procurorii DIICOT susțin că cei trei acționau doar la pont și după o studiere aamănunțită a comportamentului patronilor, care presupunea aflarea momentului din zi când acesta adunau și transportau banii încasați la casele de schimb valutar.
Una dintre aceste fapte a avut loc în data de 22 noiembrie 2011, la Arad, victima fiind Maria Păcurariu de la casa de schimb valutar Flaviu Exchange SRL. La plecare, Maria Păcurariu avera într-o geantă suma de 249.550 de lei de care a fost deposedată cu forța.
A doua faptă de tâlhărie a avut loc în data de 25 aprilie 2013, la Cluj Napoca, ținta fiind tot un patron al unei case de schimb valutar, Ioan Meseșan. Acesta a fost așteptat la ieșirea din imobilul în care locuia de Ioan Șărban și Tudor Butanaru, care prin forță l-au deposedat de suma de 273.819 lei.
Ultima faptă de tâlhărie reținută de procurori în sarcina celor arestați a avut loc în data de 10 octombrie 2013, la Arad. Victima a fost Viorel Ilie Măcinic care a fost tâlhărie de Șărban și Butnaru de suma de 220.000 de lei care se afla într-o geantă. Măcinic a fost lovit în zona capului cu un obiect contondent după care au furat geanta în care se afla suma de bani.