Clotilde Armand pierde definitiv procesul cu ANI. Ce se întâmplă cu mandatul de parlamentar

Clotilde Armand. Sursa foto: facebook / Clotilde Armand

Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1 din București și membră USR, a pierdut definitiv procesul intentat împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI). Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de miercuri confirmă starea de incompatibilitate constatată de ANI, ceea ce înseamnă că Armand nu își va putea exercita mandatul de senator câștigat la alegerile din 1 decembrie 2024.

Decizia instanței: o lovitură pentru Clotilde Armand

ÎCCJ a respins recursul înaintat de Clotilde Armand împotriva unei hotărâri anterioare a Curții de Apel București. În martie 2024, Curtea de Apel a decis că raportul ANI privind incompatibilitatea lui Armand este valid. Potrivit ANI, aceasta s-a aflat în conflict de interese atunci când și-a acordat funcția de manager de proiect în cadrul unui program finanțat din fonduri europene.

Conform minutei ÎCCJ: „Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinței nr. 389 din 11 martie 2024 [...] ca nefondate. Definitivă.”

Această decizie o împiedică pe Armand să își preia mandatul de senator, Comisia de validare a mandatelor din Senat urmând să constate încetarea acestuia.

Acuzațiile ANI și impactul lor

Agenția Națională de Integritate a stabilit în 2022 că Armand s-a aflat în conflict de interese administrativ și penal, după ce a semnat mai multe dispoziții prin care și-a atribuit funcția de manager al unui proiect anticorupție. Acest lucru i-ar fi adus un beneficiu financiar de 18.720 de lei, echivalentul unei majorări a indemnizației cu până la 30%.

În plus, ANI a semnalat că Armand a utilizat funcția publică pentru favorizarea unor persoane, aspect ce a dus la deschiderea unui dosar penal în august 2023.

ANI. Sursa foto: arhiva EVZ

Reacția lui Clotilde Armand: acuzații de influență politică

Clotilde Armand a calificat dosarul drept „o făcătură politică” orchestrată de adversarii săi, printre care l-a numit pe fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache. Ea a acuzat și actuala conducere a PSD de interferențe în justiție, susținând că procesul împotriva sa este rezultatul unor presiuni politice.

„Un caz penibil, deschis la plângerea lui Dan Tudorache, cu acuzații ridicole. [...] Abia așteptam ca întregul dosar să ajungă în instanță să demontez această făcătură”, a declarat Armand.

Decizia ÎCCJ pune capăt carierei parlamentare a lui Clotilde Armand înainte ca aceasta să înceapă.