Proiectul de buget pe anul 2017 propus de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, nu corespunde viziunii USR, se ridică la 1,36 miliarde de lei, iar partea de cheltuieli înregistrează o creştere de 18 procente faţă de anul trecut, a declarat, luni, Clotilde Armand, consilier USR în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1.

"Proiectul de buget nu se bazează pe o strategie de dezvoltare urbană pluri-anuală a sectorului, nu acordă prioritate investiţiilor – 87% dintre cheltuieli sunt destinate funcţionării. Acest buget trebuie să fie dedicat mult mai mult investiţiilor şi mai puţin cheltuielilor de funcţionare, a susţinut Armand într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, alte carenţe ale acestui proiect vizează inexistenţa fondurilor europene, nivelul de îndatorare care rămâne la cote "prea ridicate", cheltuielile "excesiv de mari" pentru spaţiile verzi sau costurile ridicate ce derivă din contractual cu Societatea de salubrizare Romprest, ce absoarbe "şi mai multe fonduri şi multe cheltuieli supra-bugetate".

Ea a precizat că USR se va "bate" în Consiliu atât pentru reducerea cheltuielilor legate de spaţiile verzi (de la 85 de milioane de lei la 60 de milioane de lei), cât şi pentru cele privind contractul cu Romprest (de la 190 de milioane de lei, cât se prevede în actualul proiect, la 157 de milioane de lei, suma alocată anul trecut).

Referitor la propunerile USR, Armand a menţionat că obiectivul partidului său pe termen mediu este acela ca toţi copiii din Sectorul 1 să poată rămâne în grădiniţă sau în şcoală între orele 8,00 şi 17,00.

"În acest interval vrem să asigurăm o activitate sportivă pentru fiecare copil. Sprijinim investiţiile care merg în această direcţie, susţinem un buget important pentru învăţământ, am militat pentru includerea în lista de investiţii a unor şcoli suplimentare", a explicat Armand.

Ea a adăugat că USR susţine efortul financiar pentru finalizarea programului de reabilitare termică la blocuri, cu condiţia ca acestea să nu fie de patrimoniu, a obţinut alocarea etapizată a sumei de 47 de milioane de lei pentru a realiza cadastrul pe tot domeniul public din sector şi mai susţine ca toate străzile din sector să fie racordate la utilităţi publice – apă, canal şi asfalt. De asemenea, USR este de acord cu construirea unui spital de urgenţă în Sectorul 1, iar pentru aceasta s-a pronunţat pentru aducerea de know-how din străinătate.

Potrivit consilierului USR, bugetul Sectorului 1 este comparabil cu cel din alte capitale europene raportat la numărul de locuitori: Londra – 2.200 euro/an/locuitor; Madrid – 2.000 de euro/an/locuitor, iar Budapesta – 840 euro/an/locuitor. Este un buget de 1,36 miliarde de lei, bugetul local din România cel mai mare, în creştere faţă de ceea ce s-a cheltuit în 2016 cu 18% şi reprezintă 1.450 de euro/an/locuitor.

Proiectul de buget al Sectorului 1 se află în dezbatere publică şi va fi supus votului în Consiliu pe data de 29 martie, a mai precizat Armand.