Clotilde Armand, care a fost candidată pe lista USR pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie, a venit joi la Parlament pentru a-și prelua mandatul. Ea le-a sugerat celor interesați de acest subiect să consulte regulamentul. În decizia ICCJ se precizează clar că nu are dreptul să ocupe o funcție publică timp de trei ani.
Clotilde Armand: Am venit să preiau mandatul
Reamintim că săptămâna trecută, Clotilde Armand a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul prin care solicita anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care o declara în stare de incompatibilitate. În plus, a pierdut și mandatul de senator, iar Vlad Voiculescu a anunțat că Simona Spătaru îi va ocupa locul.
„Am venit să preiau mandatul. O să revin cu declaraţii. Mă aştept ca legea să fie aplicată. Informaţi-vă şi citiţi Regulamentul Senatului”, a declarat Clotilde Armand.
Mai mult, Clotilde Armand a declarat că, după ce a pierdut procesul, intenționează să conteste decizia ICCJ la instanțele europene.
Fostul primar al Sectorului 1 a reacționat ironic pe social media: „Breaking news: Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului”.
„Așa. Și? În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI- instituție a statului care este controlată tot de PSD”, a scris fostul primar pe social media.
Vlad Voiculescu, despre măsurile luate după decizia ICCJ
Președintele USR București, Vlad Voiculescu, a anunțat acum zece zile că se vor demara noi acțiuni legale, după ce fostul primar al Sectorului 1 a pierdut definitiv procesul prin care solicita anularea raportului ANI.
„Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani", explica Voiculescu.
Un număr de senatori au prezentat, joi, certificatul original care atestă alegerea lor pentru mandatul 2024 - 2028. Comisia responsabilă cu validarea mandatelor noilor senatori se va forma vineri, iar aceștia vor depune, cel mai probabil sâmbătă, jurământul în cadrul ședinței plenare.
Clotilde Armand s-a numit singură managerul unui proiect cu fonduri europene
Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului.
„Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%. Clotilde Armand a intrat în incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, când a fost numită în acel proiect. Fostul primar al Sectorului 1 a participat la alegerile parlamentare din prima parte a lunii decembrie, fiind aleasă deputat pe listele USR.