Întrucât produsul Apple încă întârzie să apară pe piaţa de la noi, copiile gadgetului sunt tot mai căutate.
Nici nu s-a lansat bine pe piaţa mondială cel mai nou model al Apple din seria iPhone, că în România a şi început să se vândă replica acestuia. Pe site-urile specializate în vânzări on-line precum Okazii.ro, copiile iPhone 4 sunt deja oferite de diferite persoane la preţuri mult mai mici decât originalul.
De zece ori mai ieftin
Spre exemplu, dacă veritabilul gadget costă pe site-ul mai sus-menţionat 1.300 de euro (5.500 de lei), replica ajunge la doar 430 de lei sau 580 de lei, în funcţie de aplicaţiile pe care le are. Şi cei de la Altex, care acum nu mai au oferta pe site, vindeau iPhone 4, varianta de 16 GB, la un preţ de 8.699 de lei, în timp ce versiunea de 32 GB costa 10.249 de lei (2.400 de euro).
Modelul de 430 de lei nu are GPS, după cum spune cel care vinde copiile, în schimb, varianta cu wi-fi are această funcţie, dar va mai dura cam două luni până va apărea şi cu harta Europei. Oferta pare tentantă, mai ales că dacă vreţi două telefoane puteţi obţine un discount de 40 de lei pentru ambele.
Pentru că replicile sunt livrate din Baia Mare, va trebui să mai daţi nişte bani şi pentru expediere. Unul dintre "avantajele" pe care le are copia este că poate funcţiona în regim de dual-sim, adică acceptă două cartele de telefon chiar şi din reţele diferite.
Telefoane made in China
Sunt telefoane venite din China, care au chiar şi un TV tuner încorporat. Camerele foto au 2 megapixeli, după cum notează vânzătorul telefoanelor şi radio FM. Aparatele vin în trei variante: negru, alb şi roşu.
Bateria are viaţă limitată
Nici unul dintre gadgeturile de care vorbim mai jos nu are o durată de viaţă a bateriei mai mare de 3 ore, în condiţiile normale de convorbire. În stand-by, acestea pot sta "treze" până la 150 sau 300 de ore.
Până la sfârşitul lunii iulie, iPhone 4 va fi distribuit în alte 18 ţări: Australia, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Hong Kong, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Elveţia. România încă mai aşteaptă venirea jucăriei Apple, prin intermediul Orange România.
ePhone a extaziat China
Una dintre cele mai populare replici ale iPhone 4 face deja furori în China. Aceasta a apărut la o zi sau două după ce originalul a fost lansat în mod oficial, în lume. Mii de replici ale originalului au fost livrate deja pe tot mapamondul. Sub numele de "ePhone 4 GS", gadgetul este asamblat de o firmă din regiunea Shenzen.
Potrivit site-ului firmei care vinde replica, ePhone este foarte asemănător cu originalul, singurul lucru care l-ar putea da de gol sunt caracterele mandarine. Ca majoritatea copiilor de telefoane, şi acesta este realizat din plastic. Cei care au luat la "puricat" ePhone- ul spun că, odată aprins ecranul, oferă o imagine destul de înceţoşată, care nici nu are termen de comparaţie cu claritatea originalului.
Pe spatele gadgetului din Shenzen este scris mare "iPhone 16 GB thereon", deşi nu se ştie dacă acesta are o capacitate de stocare de 16 GB. Contrar originalului, ePhone se vinde în China mai mult decât ieftin - doar 85 de dolari.
Air Phone - subţire şi "original" ca aerul
Probabil se referea la design când creatorul chinez al lui "Air Phone", o altă clonă a iPhone, a venit pe piaţă cu acest slogan - "Subţire ca aerul". Ca şi restul, funcţionează pe cele patru frecvenţe bine cunoscute şi nu putea să fie copie fără să aibă două SIM-uri. Şi "telefonul subţire ca aerul" poate fi folosit ca un ebook reader, are wi-fi şi JAVA, numai că, în cazul lui, TV tunerul şi GPS-ul sunt două funcţii opţionale.
Spre deosebire de alte gadgeturi din seria "replici", acesta are în meniu şi limba bulgară. Pe lângă aceasta, se mai laudă şi cu engleza, franceza, greaca, poloneza, italiana şi altele.
Ambele camere foto şi video de care se bucură aparatul au câte 2 megapixeli rezoluţie. La capitolul înregistrare audio sau video, totul depinde de capacitatea lui de stocare. Deşi noile telefoane apărute în piaţă nu prea mai permit ascultarea radioului fără conectarea căştilor, se pare că acest gadget se încăpăţânează şi face exact invers.
GPS-Phone, "rătăcit" în performanţe
Ca orice operă de artă, după cum îl numeau specialiştii IT din lume, iPhone 4 face ca mai multe gadgeturi să devină faimoase. O altă astfel de replică este GPSPhone, evident un aparat realizat tot în "ţara clonelor" – China. Cei care l-au testat spun că singurul lucru care se aseamănă cu produsul Apple este designul, în rest funcţiile lasă foarte mult de dorit.
Acesta are un TV tuner încorporat. Testerii spun că manufactorul chinezăriei a încercat să copieze şi sistemul de operare al iPhone, dar nu prea i-a ieşit acest lucru pentru că nu are nici stabilitatea, nici viteza şi nici performanţele originalului.
Cu toate acestea, GPS-Phone a atras atenţia lumii prin cu totul altceva decât caracteristicile sale, gadgetul a fost lansat cu o săptămână înaintea originalului. Clona este dotată în faţă cu o cameră foto, iar în spate are o alta, dar cu blitz.
Faţă de ePhone, acesta nu are pe suprafaţa sa niciun logo care să facă legătura cu produsul Apple, în schimb aduce mult cu iPhone 4. Preţul unei astfel de copii este de 520 de lei.
Îl puteţi găsi pe site-ul okazii.ro. Pentru livrare trebuie să mai scoateţi din buzunar 20 de lei, dacă locuiţi în Bucureşti.
Smartphone-ul prezentat pe okazii.ro nu are card de memorie. CARACTERISTICI
Ce poate face originalul
- Reţea GSM: 850/900/1.800/1.900 MHz;
- Durata de convorbire: până la şapte ore pe 3G, până la 14 ore în 2G;
- Flash Drive: în variante de 16 şi 32 GB;
- Temperatura maximă de operare: 32 grade Clesius;
- Spre deosebire de clone, originalul are funcţia de busolă digitală;
- Video: este net superior oricărei replici. Înregistrează în format High Definition (720 p) până la 30 de cadre pe secundă cu suport audio;
- Greutate: 137 de grame;
- Variante: spre deosebire de unele replici, acesta se vinde doar în două culori – alb şi negru;
- Capacitate de stocare: dacă celelate mai au loc şi pentru slot card, iPhone 4 nu mai simte nevoia de un astfel de feature;
- Cameră foto: fără discuţii net superioară. Capacităţile celei principale vorbesc de la sine - 5 MP, 2.592 x 1.944 pixeli, autofocus, LED flash;
- Browser: indiscutabil, Safari;
- Culori: comparativ cu replicile care nu au decât 260.000 de culori, originalul suportă 16 milioane de culori;
- Procesor: 1 GHz Apple A.
DOTĂRI
Cu ce se laudă "replicile"
- Cel mai imporant factor - preţul: între 88 şi 120 de dolari;
- Reţea GSM: 850/900/1.800/1.900 MHz;
- Ecran: 3.4 inchi sau 3.5 inchi, în funcţie de dezvoltatorul copiei;
- Toate au capacitate de a susţine două SIM-uri;
- Unele au TV tuner încorporat, altele au GPS;
- Greutate: între 120 şi 140 de grame, depinde de la un model la altul;
- Amperaj baterie: între 900 şi 1.200 mA/h;
- Sonerii: încorporate - câteva zeci. Toate au suport pentru formatul MP3;
- Camere: toate au câte două camere, în majoritatea lor de câte 2 megapixeli;
- Video: suportă formate precum 3GP, MP4, dar au şi suport pentru vizionare full-screen;
- Foto: jpg/gif/bmp format;
- Bluetooth: A2DP V2.0;
- Reportofon: au această funcţie;
- Transfer de date: prin cablu;
- Capacitatea de stocare variază între 4GB şi 32 GB, în funcţie de model;
- Toate aceste replici au câte două baterii, dintr-un singur motiv, viaţa lor este destul de scurtă – de la 3 până la 6 luni, apoi nu mai pot ţine telefonul încărcat mai mult de o zi.
PROBLEME
iPhone arde la conectare şi la încărcare
După problemele legate de pierderea barelor de semnal, unii clienţi care au cumpărat ultima variantă a iPhone reclamă un alt mare defect. Puse la încărcat sau când se face conexiunea cu un PC, telefoanele se încing foarte tare, spun bloggerii de la Gizmodo.com.
Unuia dintre clienţii AT&T, operatorul de telefonie care vinde iPhone 4 i-a ars telefonul când a încercat să-l conecteze la PC. Evident gadgetul nu mai poate fi reparat sub nicio formă, iar cablul de conexiune şi portul USB s-au topit din cauza temperaturii foarte ridicate.
Un alt deţinător de iPhone 4 spune că ar putea să fie un "bug" în algoritmul de încărcare al telefonului, iar această problemă trebuie rezolvată într-un timp cât mai scurt până mitul iPhone nu începe să se dărâme încet, încet. Problema semnalului va fi rezolvată în 30 de zile prin instalarea unui soft oferit gratuit, conform Apple.