Evenimentul Zilei > Politica >  Claudiu Năsui, atac la premier: Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou bugetarilor şi celor cu pensii speciale
 Claudiu Năsui, atac la premier: Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou bugetarilor şi celor cu pensii speciale

 Claudiu Năsui, atac la premier: Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou bugetarilor şi celor cu pensii speciale

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui îl acuză pe premierul Florin Cîţu că, prin majorarea salariului minim, cu o zi înainte de moţiunea de cenzură din Parlament, face un cadou de ”rămas bun” atât bugetarilor care nu fac nimic cât şi celor cu pensii speciale, uitând cu desăvârșire de cei sărăciți de guvernul său: pensionarii.

Claudiu Năsui acuză premierul că înainte de a pleca din fruntea Guvernului face câteva pomeni, şi culmea, tot bugetarilor şi celor cu pensii speciale: ”Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare şi să mărească real veniturile populaţiei.

În ultimele şedinţe de guvern de dinaintea moţiunii, guvernul echipei câştigătoare pune pe ordinea de zi, la repezeală, o hotărâre de guvern prin care creşte cu un oarecare procent salariul minim pe economie. De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare?

În primul rând pentru că atunci când creşte salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat şi jumătate merg la stat”, a scris Năsui în postarea de pe contul personal de socializare.

”Creşterea salariului minim este o metodă de a creşte banii pe care îi ia statul şi de a diminua banii întreprinderilor private”

Mai spune fostul ministru Năsui în postarea sa de pe Facebook. El subliniază că atunci când creşte salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor:

Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor creşte”, afirmă fostul ministru USR-PLUS.

Claudiu Năsui spune că ceea ce este şi mai grav prin această măsură, este creşte şi nivelul pensiilor speciale, pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată.

Şi scrie în comentariul său: ”Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuţie. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale”, mai scrie fostul ministru Năsui.

Claudiu Năsui: Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim

”Să crească salariul minim net, cel care contează cu adevărat, prin a elimina din povara fiscală care apasă pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forţa de muncă din ţara. De aceea avem penurie de forţă de muncă. De aceea suntem campioni la sărăcie în muncă.

De acolo ni se trag multe rele. Dacă actualul guvern era liberal, nu ar fi mărit salariul minim brut, ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adică ar fi început să aplice programul de guvernare. În felul acesta ar fi crescut salariile tuturor românilor indiferent că sunt bugetari sau în privat şi am fi ajutat mediul de afaceri să treacă prin criză”, mai scrie în postarea de pe Facebook, Năsui.