Evenimentul Zilei > Economie > Claudiu Năsui are o ştire mare pentru HoReCa. Încep înscrierile pentru despăgubiri
Claudiu Năsui are o ştire mare pentru HoReCa. Încep înscrierile pentru despăgubiri

Claudiu Năsui are o ştire mare pentru HoReCa. Încep înscrierile pentru despăgubiri

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cladiu Năsui, a dezvăluit marţi că au început înscrierile pentru depunerea dosarelor celor care au afaceri în industria HoReCa şi doresc să obţină despăgubiri în urma pierderilor financiare generate de pandemia de coronavirus.

Veste mare pentru industria HoReCa! Înscrieri pentru plata despăgubirilor. Într-o intervenţie la Antena 3, Claudiu Năsui a oferit ultimele detalii celor interesaţi. „Suma propusă spre despăgubire reprezintă 20% din diferenţa de cifra de afaceri avută între 2019 şi 2020. Suma aceea se înmulţeşte cu 20%. Azi au început înscrierile. Nu mai distribuim banii după criteriul primul venit, primul servit.

Dosarul poate fi depus de azi până pe 20 iulie. Fiecare persoană va primi bani. Data-limită pentru acordarea banilor este 30 iunie 2022, dar este o dată-limită setată de cadrul european. Noi vom face plăţile mai devreme. Aproximăm că după o lună, după ce este procesat dosarul… Avem un miliard de lei, vom plătit suma asta, după care vom solicita restul banilor de la Ministerul Finanţelor şi-i vom plăti apoi”, a declarat Claudiu Năsui.

Toate informaţiile despre despăgubirile pentru HoReCa

„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului  lansează apelul de proiecte de ajutor de stat pentru industria HORECA, instituit în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Formularul electronic de înscriere aferent etapei a doua de înscriere va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de astăzi, MARȚI, 29 IUNIE 2021, ora 10.00. Formularul de înscriere va rămâne activ timp de 22 zile calendaristice de la demararea înscrierii, până   MARȚI, 20 IULIE 2021, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere.

Claudiu Năsui

Cursul de schimb utilizat în implementarea schemei de ajutor de stat este cursul Băncii Naţionale a României 1 EURO = 4.9260 RON Ordinea în care se înscriu potențialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili.

Aplicanții care și-au creat deja profil, user și parolă în cadrul platformei în vederea primirii unui ajutor de stat în baza OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, cu modificările și completările ulterioare, vor putea folosi respectivul profil în cadrul Schemei HoReCa.

Anexăm varianta actualizată a procedurii de implementare a schemei, insoțită de cele 8 anexe.

1.Anexa-1-Formular-inscriere.doc
2.Anexa-2-Contract-de-finantare .doc
3.Anexa-3-Model Imputernicire.docx
4.Anexa-4-Declaratie-ajutor-de-stat.doc
5.Anexa-5-Declaratie tip întreprindere.doc
6.Anexa-6-Calcul-intreprinderi.doc
7.Anexa-7- Anexa raport.docx
8.Anexa-8-lista aimmaipe.doc
9. Procedura HORECA actualizata la 28.06.2021.doc”, se arată pe economie.gov.ro.

Foto: Răzvan Vălcăneanţu