Raportul Comisiei de control a SRI, privind activitatea fostului director SRI George Maior, agită spiritele. MAE se delimitează de declaraţiile acestuia, iar Claudiu Manda vine cu noi dezvăluiri și acuzații.
Președintele Comisiei Parlamentare de Control a SRI, Claudiu Manda, a făcut duminică seara, la Realitatea TV, o serie de dezvăluiri surprinzătoare. Parlamentarul PSD a povestit cum George Maior, actualul ambasador al României în SUA, i-a vânat la ANI pe Klaus Iohannis şi pe Eduard Hellvig, astfel încât să le compromită carierele politice.
„Notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut pe la direcţia juridică. (…) Între 2012 şi 2015 au fost trimise 71 de note secrete care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, secretari de primărie”, a declarat Manda.
Prevederi neclare în funcționarea SRI
Parlamentarul PSD a mai făcut referire la articolul 11 privind organizarea Serviciului Român de Informaţii, declarându-se intrigat de faptul că nu sunt definite precis instituţiile beneficiare ale informaţiilor culese, „sau care se presupun a fi culese” de SRI. Mai mult, a existat şi un tratament special în direcţia „PSD-iştilor” : „Pentru PSD-işti nu exista acelaşi tratament SRI – ANI. Aici se mergea pe bază de bileţele”, a sugerat Manda, adăugând mult îndrăgita replică: „aşa cum spunea un clasic în viaţă, dl Maior folosea ca o măciucă” instituţiile DNA şi ANI.
El a mai abordat şi tema ofiţerilor acoperiţi din presă, explicând cum comisia pe care o conduce „nu poate să cerceteze mai mult aici, deoarece legea îi permite unui serviciu secret, sau cel puţin celui din România, să aibă surse, ofiţeri acoperiţi în presă, pentru că acest lucru îi spune legea. (…) Există bănuieli cum că erau folosite instituţii mass-media pentru a putea difuza diferite mesaje pro-DNA, pro-ANI, proSRI, mesaje pe surse care să poată să-l descrie într-un anumit mod pe cel care era vizat de a fi acuzat, iar de aici lucrurile deveneau foarte simple”, a mai declarat Manda.
MAE reacționează la contraatacul lui Maior
Fostul director SRI George Maior a angajat instituţia, în perioada 2012 - 2015, în acţiuni „reprobabile”, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar acesta a minţit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, se arată în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SRI, făcut public pe 18 aprilie.
Potrivit unei scrisori deschise a lui Maior, citată în presă, ambasadorul României în SUA afirma că în textul acestui raport ar exista „afirmaţii trunchiate” şi „calomnii grave”. În aceeaşi scrisoare, diplomatul cerea declasificarea integrală a audierilor din acest caz.
Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de declaraţiile ambasadorului României în SUA, George Maior, prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă, şi evocă „obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.
„Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”, arată un comunicat al MAE.
MAE aminteşte că, „potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României”. În aceste condiţii, arată ministerul, „trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.