Clasamentul păcii mondiale

Marile puteri, codaşe în topul naţiunilor paşnice ale planetei.

Islanda, Danemarca şi Norvegia sunt cele mai paşnice ţări din lume, în timp ce Irakul este cea mai puţin paşnică. Aşa arată cel mai recent raport Global Peace Index (Indicele Mondial al Păcii), realizat la iniţiativa Institutului pentru Economie şi Pace, în colaborare cu Economist Intelligence Unit, relevă www.visionofhumanity.org.

România a urcat două locuri faţă de anul trecut, ocupând, astfel, poziţia 24, fiind totuşi devansată de ţări ca Uruguay şi Chile. Dintre ţările vecine României, numai Ungaria ocupă un loc mai bun în clasament - 18. Bulgaria se află pe locul 57, Republica Moldova ocupă poziţia 83, Ucraina - 84, iar Serbia - 85. O lume mai paşnică în 2008 Clasamentul, care a fost lansat în 2007, anul trecut cuprinzând 121 de state, a fost realizat pe baza a 24 de criterii interne şi externe, printre care contribuţiile la misiunile de pace ale ONU şi nivelul infracţionalităţii, relaţiile cu ţările vecine, vânzările de armament şi riscul terorist. Fiecare stat a obţinut un coeficient pe o scală de la 1 la 5, în care 1 este considerat echivalentul celei mai paşnice situaţii.

„Lumea pare un pic mai paşnică anul acesta. Este încurajator, dar este nevoie de paşi mici făcuţi individual de ţări, pentru ca lumea să înregistreze progrese pe drumul spre pace“, a declarat Steve Killelea, fondator al Global Peace Index. Africa şi Orientul Mijlociu, ultimele locuri Primele zece state ale clasamentului sunt Islanda, Danemarca, Norvegia, Noua Zeelandă, Japonia, Irlanda, Portugalia, Finlanda, Luxemburg şi Austria. Potrivit realizatorilor studiului, poziţia Islandei reflectă stabilitatea politică pe plan intern şi relaţiile bune cu ţările învecinate. Situaţia nu este atât de bună în ceea ce priveşte marile puteri. Astfel, Statele Unite ale Americii se plasează pe locul 97, iar Rusia pe 131. Locul ocupat de SUA, după Rwanda, Mongolia şi Papua Noua Guinee, reflectă bugetul alocat apărării şi nivelul angajamentului militar.

Pe ultimele zece locuri din listă se află Rusia, Liban, Coreea de Nord, Republica Centrafricană, Ciad, Israel, Afganistan, Sudan, Somalia şi Irak.