Sondajele politice clasează PPE pe primul loc, urmat de socialişti și liberali, dar și o creștere spectaculoasă a populiștilor.
Partidul Popular European (PPE) ar obţine 170 de mandate, socialiştii europeni 149 de mandate şi liberalii 99 de mandate în viitorul Parlament European ce va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, relevă estimările publicate de Politico.eu, în baza unei selecţii de sondaje naţionale.
Pe poziţia a patra s-ar plasa partidele noi sau neafiliat, cu 75 de locuri, apoi Alianța Popoarelor și Națiunilor promovată de premierul italian Matteo Salvini (fostul grup ENF), cu 68 de locuri, formaţiune urmată de Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 63 de locuri), Verzi (56 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 49 de locuri), potrivit estimărilor publicate de Politico.
Conform proiecţiilor, grupul PPE ar pierde 46 de mandate, iar cel al Socialiştilor şi Democraţilor ar pierde 37 de mandate fiecare, PPE rămânând însă în continuare cel mai mare grup din Parlamentul European. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte grupuri din PE, cei care îşi suplimentează numărul de mandate fiind liberalii (plus 31), Verzii (plus 4), în timp ce gruparea realizată la inițiativa lui Salvini ar avea mai mult decât dublu față de cât a avut EFN.
La nivelul României estimările indică 9 mandate pentru PSD (22,68%), 8 mandate pentru PNL (25,89%), 7 mandate pentru Alianţa 2020 USR PLUS (15,99%), 4 mandate pentru ALDE (11,74%), 4 mandate pentru Pro România (10,99%), iar UDMR și PMP sunt trecute fără niciun mandat.