Evenimentul Zilei > International > Ciuruit de gloanțe. Fiul „Lordului cerului” ucis într-o sângeroasă reglare de conturi
Ciuruit de gloanțe. Fiul „Lordului cerului” ucis într-o sângeroasă reglare de conturi

Ciuruit de gloanțe. Fiul „Lordului cerului” ucis într-o sângeroasă reglare de conturi

Fiul unui legendar traficant de droguri din Mexic, Amado Carrillo Fuentes, poreclit „Lordul cerului”, pentru că își transporta stupefiantele la bordul avioanelor, a fost ciuruit de gloanțe de un comando de indivizi înarmați.

 

Procurorii din statul Sinaloa, din nordul Mexicului, au anunțat că Julio Cesar Carrillo a fost găsit ciuruit de gloanțe într-o casă din orașul Novolato. Deocamdată nu au fost anunțate nume de suspecți sau posibile motive ale asasinatului.

Tatăl său a murit în 1997, în urma unei operații estetice ratate. După moartea „Lordului cerului”, frații acestuia și unii dintre copii au continuat să conducă celebrul cartel al drogurilor Juarez, cu sediul în Ciudad de Juarez, oraș aflat peste graniță de orașul american El Paso (Texas).

Ani de zile, cartelul Juarez a fost implicat într-un război sângeros cu clanul rival Sinaloa, dar în ultimii ani, aripa armată a cartelului Juarez, cunoscută sub numele „La Linea”, s-a separat de celelalte activități ale cartelului și a început să acționeze singură, scrie ABC News.

La sfârşitul lui 2006, guvernul condus de Felipe Calderon a lansat o controversată ofensivă militară în Michoacan împotriva crimei organizate care ulterior s-a extins la nivel naţional.

Potrivit specialiştilor şi apărătorilor drepturilor omului, această operaţiune a fost unul din primele motive ale escaladării violenţei în Mexic.

De atunci, ţara a înregistrat circa 275.000 de asasinate potrivit datelor oficiale, fără detalii legate de numărul cazurilor privind războiul dintre cartelurile drogului.

Reglare sângeroasă de conturi. Torturați, asasinați și abandonați la frontieră

Un război al drogurilor brutal, cu zeci de mii de morţi şi mulţi dispăruţi, zguduie Mexicul de ani, bande puternice
angajându-se în lupte sângeroase pentru a controla comerțul cu droguri în SUA.

Războiul îndelungat din Mexic împotriva cartelurilor de droguri a inspirat o colecție bizară de articole, într-un muzeu care… nu e deschis publicului. Au acces în această expoziție secretă doar militarii, agenții de informații și, ocazional, jurnaliștii.

Un pistol Colt 45 incrustat cu diamante i-a aparținut lui El Chapo Guzman, îi poartă inițialele și a fost confiscat la arestarea lui, în 2016.

Face parte din neobișnuita colecție care le pune la dispoziție specialiștilor instrumente menite să-i cunoască mai bine pe baronii drogurilor, pentru a lupta mai eficient împotriva lor.

O altă armă i-a aparținut șefului de cartel Amado Carillo, care a murit în timpul unei operații estetice menite să îi schimbe înfățișarea.

Opulența, glorificarea de sine, cultul propriei personalități îi definesc pe șefii marilor carteluri de narcotice.

Muzeul secret nu e un tribut adus lor. Vizitatorii acceptați pot fi uimiți de leul împăiat sau bijuteriile strălucitoare, dar scopul nu e acesta, ci să obțină informații despre armele pe care le utilizează traficanții, despre personalitatea lor și despre droguri.

Metodele de contrabanda sunt, de asemenea, prezentate. Cu toate modalitățile ingenioase de ascundere a drogurilor.

Muzeul are 10 săli care acoperă o întreagă istorie.

Armata Mexicana a început să strângă exponatele din 1986 și de atunci, colecția e mereu actualizată.