"Ciuma imobiliară" a răpus a opta bancă

First Priority Bank Florida şi-a închis vineri definitiv operaţiunile din cauza expunerii mari pe credite ipotecare.

Criza financiară a făcut cea de-a opta victimă în Statele Unite. Este vorba de o bancă ceva mai mică din Florida, First Priority Bank, care şi-a închis definitiv operaţiunile vineri, conform agenţiei Reuters. Instituţia de credit avea active în valoare de 259 de milioane de dolari şi depozite care totalizau 227 de milioane de dolari.

Eşecul First Priority Bank este pus de analişti pe seama expunerii mari pe sectorul ipotecar american, aflat acum într-o criză profundă. În urma prăbuşirii băncii, autoritatea americană care asigură depozitele, The Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), va trebui să scoată din vistierie 72 de milioane de dolari pentru a-i despăgubi pe clienţi.

Aceasta este a doua bancă ce falimentează în Florida în ultimii 4 ani. În 2004 s-a prăbuşit în acelaşi stat Guaranty National Bank of Tallahassee. Astăzi, Florida este unul dintre statele americane puternic afectate de criza din sectorul imobiliar.

Vândută pe bucăţi Conturile asigurate de către FDIC au fost transferate la SunTrust Bank din Atlanta, cea care a şi cumpărat active ale băncii „defuncte“, în valoare de 42 de milioane de dolari. Astfel, filialele First Priority vor fi redeschise începând de azi şi vor funcţiona ca reprezentanţe ale SunTrust Bank. Alte active, în valoare de 14 milioane de dolari, ale First Priority Bank vor fi cumpărate de LNV Corp, subsidiară a Beal Bank Nevada.

Restul deţinerilor, în valoare de 171 de milioane de dolari, vor fi vândute de FDIC pentru a recupera banii cu care urmează să-i despăgubească pe păgubiţii cu conturi mai mari de 100.000 de dolari. Asta, deoarece FDIC asigură un plafon maxim de 100.000 de dolari pe cont individual şi de cel mult 250.000 de dolari pe conturile de economisire.

Cei care aveau în conturi mai mulţi bani decât limita maximă asigurată de FDIC vor deveni automat „creditori ai băncii“, conform reprezentanţilor instituţiei. Ei îşi vor recupera treptat banii pe măsură ce FDIC vinde active ale fostei bănci. În acest moment, FDIC a pus pe lista neagră, a firmelor cu probleme, peste 90 de instituţii financiare din SUA. Marii creditori, protejaţi Preşedintele american George W. Bush a promulgat, săptămâna trecută, o lege care include susţinerea băncilor de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, în condiţiile în care valoarea proprietăţilor continuă să scadă. Noua lege îmbunătăţeşte controlul asupra celor două bănci, care deţin sau garantează, împreună, aproape jumătate din împrumuturile ipotecare din SUA, în valoare de 13.000 de miliarde de dolari. BILANŢ FALIMENTAR Alte şapte bănci americane, victime ale crizei în 2008 > First Heritage Bank (închisă pe 25 iulie 2008) - Banca din Newport Beach a falimentat din cauza expunerii mari pe credite ipotecare. > First National Bank of Nevad (25 iulie 2008) - Făcea parte din acelaşi grup cu First Heritage Bank - First National Bank Holding Co., cauzele prăbuşirii sale fiind aceleaşi. > IndyMac Bank (11 iulie 2008) - A fost cea mai răsunătoare prăbuşire a anului. Instituţia gestiona active în valoare de 32 de miliarde de dolari şi depozite ce totalizau 19 miliarde de dolari. > First Integrity Bank (30 mai 2008) - Avea o vechime de aproape un secol. Plasamentele şi creditele proaste au dus banca în criză de lichidităţi. > ANB Financial (9 mai 2008) - Este şi ea tot o victimă a crizei din sectorul imobiliar. Banca, deschisă în 1994, avea 9 sucursale şi 200 de angajaţi. > Hume Bank (7 martie 2008) - Această instituţie s-a prăbuşit în mare parte din cauza neregulilor interne comise de manageri. Aceştia au acordat credite pe care nu le-au raportat. > Douglass National Bank (25 ianuarie 2008) - Cu o vechime de un sfert de secol, banca a pierdut susţinut bani în ultimii ani. Situaţia ei s-a agravat odată cu izbucnirea crizei ipotecare în SUA.