Evenimentul Zilei > Actualitate > CIUDĂȚENIILE UNUI NOU SCANDAL POLITIC. Alina Gorghiu, liderul PNL, este acuzată de PLAGIAT de către publicația 7EST. Liderul PNL s-a apărat încă dinaintea apariției articolului și susține că nu are nici o vină.
CIUDĂȚENIILE UNUI NOU SCANDAL POLITIC. Alina Gorghiu, liderul PNL, este acuzată de PLAGIAT de către publicația 7EST. Liderul PNL s-a apărat încă dinaintea apariției articolului și susține că nu are nici o vină.

CIUDĂȚENIILE UNUI NOU SCANDAL POLITIC. Alina Gorghiu, liderul PNL, este acuzată de PLAGIAT de către publicația 7EST. Liderul PNL s-a apărat încă dinaintea apariției articolului și susține că nu are nici o vină.

O ciudățenie s-a înregistrat ieri în presa română. După premierul Victor Ponta, un alt lider politic din România, parte a „noului val”, este implicat în fraudarea unei lucrări ştiinţifice. Această acuzație este adusă de ziarul 7EST care a publicat la miezul nopții un amplu articol. Numai că Alina Gorghiu a dat un comunicat înaintea apariției articolului, iar unele publicații s-au grăbit să-l preia fără a analiza articolul citat. EVZ a așteptat apariția articolului și vă oferă ample pasaje din el, alături de apărarea Alinei Gorghiu. Potrivit sursei &EST, o carte coordonată de liderul PNL, Alina Gorghiu, conţine mai multe fragmente preluate prin metoda „copy-paste”, fără a fi indicate sursele. 20 de pagini sunt copiate cuvânt cu cuvânt. Mai multe pasaje se repetă în cadrul cărții.
Cadru universitar, Alina Gorghiu nu cunoaşte exigenţele academice la întocmirea unei lucrări ştiinţifice, potrivit 7EST. Într-un răspuns pentru 7EST, ea afirmă că un coordonator „nu poate verifica fiecare rând al autorilor”. Prodecanul Facultății de Drept din cadrul Univ. „Al.I. Cuza” susține însă că, atunci când apar texte copiate, culpa este a coordonatorului.
Suspiciuni de plagiat într-un volum coordonat de unul dintre liderii politici din România. Cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, apărută în 2013, la Editura Universul Juridic, în Colecţia Business, sub coordonarea liderului PNL Alina Gorghiu conţine mai multe paragrafe, mai mici sau mai mari, plagiate din alte lucrări. Probabil unic într-o lucrare ştiinţifică, unele paragrafe din volum se repetă integral, la distanţă de câteva zeci de pagini! O parte dintre autori dau vina pe Gorghiu, dar aceasta recunoaşte doar parţial neregulile.

 

Cel puţin 13 paragrafe copiate 

Dintr-un total de 312 pagini, cât are cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, cel puţin în 20 de pagini sunt paragrafe plagiate, multe dintre acestea fiind preluate după modelul „copy-paste“, din alte lucrări. Astfel, 396 de rânduri din carte sunt copiate cuvânt cu cuvânt. Cele mai multe şi cele mai mari paragrafe plagiate sunt din articolul „Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile“, scris de avocatul Nicu Vasile în numărul 3 din 2010 al Revistei Naţionale de Drept, o publicaţie apărută la Bacău.

Alte paragrafe sunt preluate cuvânt cu cuvânt din mai multe articole publicate pe site-ul medierea.ro, unele dintre ele citate în lucrare, altele nemenţionate în bibliografie.

Alina Gorghiu și-a pus numele pe o lucrare științifică de peste 300 de pagini plină de pagini copiate, pasaje care se repetă, paragrafe fără logică.

Furt dintr-un ghid CNSRL – Frăţia

Un alt autor plagiat este profesorul Virgil Nicula, de la Universitatea „Lucian Blaga“, din Sibiu. Astfel, un paragraf din suportul său de curs „Tehnica negocierilor“, din anul 2008, a fost preluat după metoda „copy-paste“ în cartea coordonată de Alina Gorghiu.

O altă sursă din care s-au luat cu „copy-paste“ pagini întregi este ghidul realizat în cadrul proiectului de cooperare între ABVV (FGTB) şi CNSRL – Frăţia – 2006-2007, apărut cu şase ani înainte de cartea pe care şi-a pus numele liderul PNL.

 

Recent… în 2007! 

Autorii care au luat cu „copy-paste“ nu s-au sinchisit nici măcar să citească textul pe care îl copiau.

Iată un exemplu. Paragraful „Business mediation este termenul american pentru medierea de afaceri. Un studiu recent efectuat în cadrul a 126 de companii de top din SUA de către Institutul Internaţional pentru Prevenirea şi Soluţionarea Conflictului şi dat publicităţii în data de 20 aprilie 2007 la New York, a reliefat faptul că aproximativ 98% din cazurile pe care le-au avut acestea, au fost soluţionate înainte de a se ajunge în instanţă, fiind evident faptul că aceste companii preferă să îşi soluţioneze conflictele pe cale amiabilă “ este copiat din articolul „Business Mediation – Medierea conflictelor de natură comercială“ apărut pe pe site-ul medierea.ro pe data de 17 aprilie 2008. De remarcat că textul a fost preluat păstrând formularea „Un studiu recent (…) dat publicităţii în data de 20 aprilie 2007“, în condiţiile în care cartea este publicată în 2013. Totuşi, cel care a copiat „s-a obosit“ să pună diacritice textului preluat de pe Internet.

Tipuri de plagiat în cartea coordonată de Gorghiu 

– Sunt copiate paragrafe cuvânt cu cuvânt, fără ghilimele, fără indicarea sursei în lucrare şi în bibliografie (…)

– Paragrafe întregi sunt copiate cuvânt cu cuvânt, fără indicarea sursei, site-ul apărând doar în bibliografie (…)

Paragrafe ce apar de două ori  

Neavând probabil ce să mai scrie, autorii au decis că ar fi bine să reia unele paragrafe din primele pagini ale cărţii. Exemplu: „Deşi medierea obligatorie a fost aplicată pe o durată de timp relativ scurtă, în perioada martie 2011 – octombrie 2012, au fost mediate aproximativ 130.000 de cauze, dintre care aproximativ 50 s-au finalizat cu încheierea unui acord de mediere.“ – paragraf care apare atât în pagina 48, cât şi în pagina 230.

Un alt exemplu: „În anul 2008, în Portugalia au fost înregistrate 265 de cazuri cu o rată de succes de 61%, iar, în anul 2009, 509 cazuri, cu o rată de succes de 53%. Durata medie a şedinţelor de mediere se situează la 90 de zile.“ – paragraf care apare atât în pagina 53, cât şi în pagina 230. Există şi alte exemple de acest gen. Articolul INTEGRAL îl puteți citi AICI.

Autorii dau vina pe Gorghiu

Alături de Gorghiu, trecută pe copertă drept coordonator, la autori sunt trecute alte cinci nume. Ion Dedu, unul dintre aceşti autori, spune că partea sa nu este plagiată deoarece a fost scrisă pe partea de procedură, ce-i aparţine, şi că de un eventual plagiat poate vorbi Alina Gorghiu. „Partea din carte scrisă de mine este pe partea de procedură, deci nu poate fi plagiată. Procedura de mediere am scris-o în baza propriilor mele materiale. Despre restul cărţii poate să răspundă Alina Gorghiu deoarece ea a pus la punct lucrarea“, a declarat Ion Dedu.

De aceeaşi părere este şi Nicolae Stănescu: „Vă asigur că partea mea nu este plagiată. Despre restul cărţii, vorbiţi cu coordonatorul, doamna Gorghiu.“  

Doar unul recunoaşte că a copiat

Un alt coautor, Mihai Munteanu recunoaşte că a preluat din două surse care „au scăpat din bibliografie“. „Am reanalizat sursele şi citarea lor şi, din păcate, am descoperit că din cele 143 de surse indicate în bibliografie, am scăpat două surse. Este însă o omisiune regretabilă, pe care mi-o asum în integralitate, o greşeală pe care, alături de coautorii volumului «Medierea – oxigen pentru o societate modernă», o vom repara cât de curând posibil. Împreună cu colegii mei, am stabilit deja ca vom revizui ediţiile viitoare ale cărţii şi vom insera şi aceşti autori în bibliografie, cu scuzele de rigoare. La un asemenea procent, nicio acuzaţie de plagiat nu se susţine. Îmi doresc ca acest mic incident, care va fi corectat cu rapiditate, să nu abată atenţia de la valoarea acestei cărţi“, consideră Mihai Munteanu. Cutumele academice prevăd însă că plagiat este orice text luat copy/paste de la un alt autor, fie el citat sau nu.  

Gorghiu scuză „mica plagiere“ şi dă vina pe autor

Coordonatorul cărţii, Alina Gorghiu, care a negat la început vehement existenţa vreunui plagiat, precizează că nu are responsabilitatea asupra conţinutului textelor scrise de către autorii propriu-zişi. „Coordonatorul unei lucrări se îngrijeşte doar de coerenţa lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut şi eu. El nu participă la redactarea cărţii şi, în consecinţă, niciun pasaj din această lucrare pe care am coordonat-o nu îmi aparţine. Coordonatorul nu are responsabilitatea asupra conţinutului textelor scrise de către autorii propriu-zişi ai cărţii şi nu poate verifica fiecare rând al autorilor pentru a depista eventuale nereguli, scăpări sau omisiuni. Chiar dacă nu am fost responsabilă pentru conţinutul propriu-zis, am verificat această lucrare cu mai multe programe electronice antiplagiat. Am făcut acest lucru împreună cu autorii pentru a preveni exact astfel de situații în care, din cauza unei neglijenţe, nu sunt citate două surse. Din nefericire, o parte dintre pasaje nu au fost depistate de softurile antiplagiat, deoarece au apărut într-o publicaţie de specialitate, fără acces public direct. Celelalte pasaje sunt texte mai vechi care aparţin chiar unuia dintre autori şi probabil, din modestie, nu s-a autocitat. Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenţi şi munca de un an a lor, dar şi lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei greşeli de asemenea natură, care reprezintă sub 2% din totalul lucrării, fapt ce indică lipsa intenţiei“, a punctat Gorghiu.  

Acest articol a fost preluat din publicația 7EST. Acolo puteți găsi și fragmentele incriminate, plus alte explicații privind calitatea lucrării coordonate de Alina Gorghiu.

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.