Cîțu se laudă cu măsurile de susținere a economiei: Sunt inspirate de la ceilalți

FLORIN CITU, MINISTRUL DE FINANTE, GUVERN

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunțat în debutul ședinței de Guvern că că normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind amânarea ratelor la credite sunt inspirate din ceea ce au făcut alte state. Cîțu a mai spus că măsura luată de România are cea mai lungă perioadă de aplicare, de până la 9 luni de zile, cea mai largă plajă de beneficiari și condiţiile cele mai bune.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că s-a inspirat din măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene în elaborarea actelor normative privind susținerea economiei, între care cea privind șomajul tehnic sau suspendarea ratelor bancare.

„M-am uitat la câteva măsuri în Europa privitor la ajutorul de şomaj tehnic şi aş vrea să vă dau un exemplu: Polonia, unde plătesc doar 40% din salariul pe care îl avea cineva, dar noi 75%. Deci este clar că încercăm, deşi nu avem resursele altor ţări, acest pachet pe care noi l-am pus pe masă însumează aproape 3% din PIB, aşa cum vedem noi acum impactul pentru economie”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a mai propus Guvernului, spre aprobare, o schemă de ajutor de stat destinată IMM-urilor, care a fost discutată cu Comisia Europeană. Comisia a acceptat ca nivelul de subvenţionare a dobânzii să fie de 100%, iar garantarea creditelor de până la 90%. Pentru aceasta plafonul de garanţii va fi majorat la 15 miliarde de lei prin rectificarea bugetară.