Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu sau Orban. Cine va câștiga alegerile din PNL? Lupta pare decisă din ultimele informații
Cîțu sau Orban. Cine va câștiga alegerile din PNL? Lupta pare decisă din ultimele informații

Cîțu sau Orban. Cine va câștiga alegerile din PNL? Lupta pare decisă din ultimele informații

Premierul Florin Cîţu i-a luat fața lui Ludovic Orban, contracandidatul său la alegerile interne pentru șefia PNL PNL. Conform estimărilor, echipa premierului a reușit să atragă mai mulți susținători.

Lupta internă din PNL, pentru conducerea partidului, devine din ce în ce mai aprigă, pe măsură ce se apropie data de 25 septembrie, când a fost programat congresul. Cele două tabere implicate în confruntare, a susținătorilor lui Florin Cîțu și a lui Ludovic Orban își aplică lovituri din ce în ce mai puternice.

În goana după noi susținători, care să incline balanța în favoarea lor, nici unii, nici alții, nu mai țin cont de îndemnurile la fair play pe care și le-au adresat la început, înainte de alegeri.

Poza momentului arată că premierul Florin Cîțu a reușit să-și asigure susținerea mai multor organizații importante din PNL, care ar putea înclina balanța în favoarea lui. Astfel, alături de Cîțu sunt organizațiile din Cluj și Ilfov, care asigură un număr mai mare de delegați la congresul din septembrie.

Decizia pe care trebuie s-o ia Cîţu cu Roşia Montană valorează zeci de miliarde de euro

Tabăra lui Orban, din ce în ce mai subțire

Săptămâna aceasta, Florin Cîțu a reușit să atragă în tabăra sa pe liberalii din Maramureş – 98 de delegaţi aleşi și din Cluj – 163 de delegaţi aleşi. De partea premierului mai sunt filialele din Sălaj, Satu Mare şi Ilfov, care și-au ales noile conduceri. Or, Ilfovul trimite la Congres 127 de delegaţi aleşi, în timp ce Sălajul are 76 de delegaţi aleşi, iar Satu Mare 65 de delegaţi aleşi. În total, Cîțu a atras de partea sa 529 de delegaţi aleşi.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a câștigat de partea sa mai multe filiale cu rezultate mediocre în alegerile trecute, precum Hunedoara, Călăraşi, Ialomiţa şi Caraş-Severin. Toate cele patru însumează 327 de delegaţi aleşi.

Nehotărâții ar putea înclina balanța într-o tabără sau alta

În prezent, bătaia se dă pentru organizațiile din Bihor, Arad şi Giurgiu ai căror șefi, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, respectiv Dan Motreanu nu au decis către cine să se îndrepte. PNL Bihor are 177 de delegaţi aleşi, fiind prima pe ţară, în timp ce PNL Giurgiu, prin cei 134 de delegaţi, este pe locul al cincilea.

Surse politice îi dau pe cei de la Giurgiu în tabăra lui Florin Cîțu, liderul organizației, Dan Motreanu, fiind aproape să bată palma cu Florin Cîţu.

PNL Bacău a trecut de partea lui Cîțu

Ludovic Orban are și alte motive de îngrijorare, dat fiind că oamenii pe care se bazează au început să-l trădeze. Prima mișcare de acest fel a făcut-o Mircea Fechet, preşedinte al PNL Bacău, care după ce l-a învins în alegerile interne pe Daniel Fenechiu, cu susținerea lui Orban, a anunțat că trece în echipa Cîţu.

Mircea Fechet și-a motivat gestul prin faptul că are în primul rând „o datorie faţă de cetăţeni”, în faţa cărora şi-a asumat dezvoltarea judeţului. De altfel, liberalii din Bacău au fost chemaţi săptămâna trecută la Palatul Victoria pentru a discuta despre rectificarea bugetară şi nevoile aleşilor locali.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: