Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu s-ar putea retrage. Care sunt implicațiile lui Iohannis în acest scandal. Previziunile lui Ion Cristoiu
Cîțu s-ar putea retrage. Care sunt implicațiile lui Iohannis în acest scandal. Previziunile lui Ion Cristoiu

Cîțu s-ar putea retrage. Care sunt implicațiile lui Iohannis în acest scandal. Previziunile lui Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că povestea sentinței de condamnare a premierului Florin Cîțu, în Statele Unite, pentru conducere sub influența alcoolului, trebuie privită în altă cheie.

Cristoiu spune că premierul, care este și candidat pentru funcția de președinte al PNL, nu ar mai fi vrut să candideze, și din acest motiv a apărut acest scandal.

În emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, de la Aleph News, analistul politic Ion Cristoiu a mai spus că Florin Cîţu s-ar putea retrage dacă acuzațiile de fals în declarații, cu privire la completarea în fals a certificatului ORNISS, vor fi anchetate de procurori.

„La el, singurul lucru care îl poate termina este dacă undeva există o declaraţie a lui, şi băieţii o au, în care el spune că nu a fost condamnat sau nu a avut nicio problemă cu alcoolul. Este terminat. E fals în acte”, a afirmat Cristoiu.

Potrivit lui Cristoiu, în acest scandal ar putea fi implicat chiar președintele Klaus Iohannis, dar că este încă neclar interesul acestuia în acestă poveste. Ipoteza lansată de Cristoiu se referă la aroganța lui Cîțu, care a stârnit nemulțumire în PNL, și în special printre primarii de orașe și comune, cu care premierul nici nu stă de vorbă.

„După părerea mea, cea mai importantă ipoteză este următoarea: aceasta vine de la Cotroceni. Până pe 25 septembrie, mai pot fi impuse candidaturi la şefia PNL. Florin Cîţu, când a fost propus candidat să-l bată pe Ludovic Orban, s-a contat pe faptul că are funcţia de premier, s-a contat pe faptul că nu e atît de prost om politic. Nu întâmplător au ales un premier care are vizibilitate, bani. În această perioadă, Cîţu nu a corespuns aşteptărilor. Cu primarii s-a purtat arogant, vă spun eu din surse. S-a dus peste tot, dar nu vorbea el. Şi în acel moment, şi mult mai grav, a obligat sistemul să facă lucruri compromiţătoare, apropo de DNA. Şi cred ca ori să i se fi cerut să se retragă, ori să se încerce retragerea lui”, a mai spus Cristoiu.

Scenariul din interiorul PNL

Miza scandalului care l-a lovit pe Cîțu ca un un berbec roman, direct în frunte, ar fi legată de un joc politic care urmărește retragerea candidaturii premierului de la șefia PNL, dar nu și din poziția de prim ministru.

„Dacă există un scenariu, acesta este de retragere a lui de la PNL, nu din funcţia de premier, pentru că e riscant. Dacă se retrage din funcţia de premier, am avea o criză politică uriaşă. Trebuie să pună un alt premier. Şi-atunci, până pe 25 septembrie se poate întâmpla o mişcare: susţinătorii lui Iohannis spun: ne pare rău, nu mai merge. El iese şi anunţă că renunţă la candidatura la şefia PNL şi că recomandă organizaţiilor care l-au susţinut să-l susţină pe ăla. După părerea mea, numai Ciucă poate fi”, a afirmat publicistul.

Potrivit lui Cristoiu, dacă în perioada imediat următoarea nu se întâmplă nimic notabil, și nu apar alte informații legate de acest caz, atunci președintele Iohannis va rămâne neutru.

„Dacă până duminică seara niciun susţinător nu zice nimic s-a terminat, rămâne Cîţu. Dacă sâmbătă iese un tărăboi mai mare decât ne-am aştepta cu acel marş al LGBT înseamnă că a fost pusă la cale o diversiune ca să-l salveze pe Cîţu.

Nu cred că preşedintele se va pronunţa… dacă va spune că trebuia să-şi dea demisia, înseamnă că deja i-a cerut demisia. Nu cred că bătălia se duce pe postul de premier pentru că produce o criză. La ora actuală, dacă nu e Iohannis în piesă… băieţii sunt cu sondajele şi zic hai să vedem. Deocamdată, din punctul meu de vedere, nu văd o presiune de care să ţină cont Iohannis”, a mai spus publicistul.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: