Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu cere anchetarea lui Stelian Ion. Premierul acuză un posibil abuz în funcție
Cîțu cere anchetarea lui Stelian Ion. Premierul acuză un posibil abuz în funcție

Cîțu cere anchetarea lui Stelian Ion. Premierul acuză un posibil abuz în funcție

Premierul Florin Cîțu cere investigarea ministrului revocat al Justiției, Stelian Ion, pentru un eventual abuz în funcție.

Investigația solicitată de Florin Cîțu are legătură cu avizarea proiectului de ordonanță de urgență privind PNDL 3 – Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

La finalul ședinței de guvern în care a fost aprobat actul normativ privind PNDL 3, Florin Cîțu a făcut o serie de comentarii legat de avizul emis de Ministerul Justiției. El a precizat că direcția de specialitate din cadrul Ministerului condus de Stelian Ion a emis un punct de vedere încă din 17 august. Adresa nu a fost semnată, însă, de ministrul de la data respectivă. În acest context, Florin Cîțu a precizat că dorește ca această situație să fie verificată.

„În 17 august, direcţia de specialitate a avizat proiectul care ajunsese la Ministerul JustițieiJ, adresă care a rămas la cabinetul ministrului și nu a fost niciodată semnată. Aş vrea ca cei care se ocupă, să vadă dacă acesta este un abuz de funcţie, să investigheze această situaţie să vadă dacă nu cumva acest proiect a fost reţinut intenţionat”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul a anunţat că a cerut ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode, să verifice aceste informații.

„Am cerut şi domnului ministru (Lucian Bode – n. red.) să verifice cine sau cum ajung în spaţiul public documente oficiale. Este inadmisibil să iasă aşa document oficiale din ministere şi nimeni să nu fie responsabil pentru asta”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.

Fost ministru al Justiției provocare pentru Stelian Ion

Acest subiect, al avizului care ar fi fost dat de Direcția de Avizare din Ministerul Justiției, din 17 august, a fost abordat și de Ana Birchall, fost ministru al Justiției. Într-o postare pe Facebook, Ana Birchall a arătat că Stelian Ion a ținut documentul la sertar și i-a cerut acestuia demisia din Parlament.

„Domnule Stelian Ion dacă se dovedește că avizul dat astăzi pe OUG Anghel Saligny are aceleași observații de fond pe care le știți și dvs. încă din 17 august, aveți decentă să va dați demisia din Parlament și să va cereți scuzele pe care le datorați colegelor și colegilor din Direcția de Avizare din Ministerul Justiției?”, a scris fostul ministru al Justiției în postarea de pe Facebook.

Florin Cîțu solicită, în prezent, ca această situație să fie lămurită de o anchetă pentru a se vedea ce s-a petrecut în legătură cu avizarea proiectului de ordonanță de urgență privind PNDL 3 – Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Stelian Ion ridica din umeri în legătură cu avizul

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a afirmat, în repetate rânduri, că proiectul de act normativ pentru programul PNDL 3 nu a fost avizat deoarece nu s-a primit, la MInisterul Justiției, documentul oficial.

„Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului”, a mai spus Stelian Ion.

Criza politică declanșată de demiterea lui Stelian Ion

Premierul Florin Cîțu l-a demis din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion. El i-a reproșat că nu a reușit să-și ducă la capăt obiectivele, printre care se numără și desființarea SIIJ. Declarațiile prim-ministrului vin în contextul în care USR-PLUS nu a dorit să aprobe, miercuri, proiectul de investiții Anghel Saligny.

„Am înaintat cererea de revocare din funcție a lui Stelian Ion. Nu voi accepta miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care, din fericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit obiectivele. De exemplu, desființarea SIIJ, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”, a declarat Florin Cîțu.

În locul lui Stelian Ion, premierul l-a numit ministru interimar la Justiție pe Lucian Bode, actualul ministru al Afacerilor Interne.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: