Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a precizat că va avea loc o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru anul 2020, având în vedere situația bugetului și a cheltuielilor. Ministrul a prezentat în ședința de Guvern prima rectificare bugetară pentru acest an. El a precizat că majoritatea fondurilor se vor duce la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creştere a cheltuielilor şi veţi vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise şi asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă. Rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc la timp şi pensii, salarii, ajutor de şomaj, dar asta nu înseamnă că va fi uşor”, a spus Florin Cîţu.

El a îndemnat companiile care funcționează să-și plătească taxele, impozitele și contribuțiile pentru ca acești bani să ajungă înapoi în economie.

„Vom continua să facem acest lucru, plătim în continuare facturile statului – chiar în aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dar dacă nu facem acest efort este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acestora. Asta înseamnă pentru noi şi un cost de finanţare mai mic. Atât timp cât vin banii înapoi din impozite, noi îi reîntoarcem în economie, este nevoie de finanţare mai mică din piaţa financiară sau din alte surse”, a explicat ministrul Finanţelor.